Argentinië stopt aflossen schulden

Argentinië staakt het afbetalen van de buitenlandse schuld. De derde president in drie dagen tijd kondigde zondag aan dat hij geen cent meer naar het buitenland zal overmaken, maar het beetje geld dat Argentinië nog heeft zal gebruiken voor het blussen van de brand in het land....

Het moratorium op de schuld van 150 miljard dollar geldt voorlopig voor zestig dagen. Argentinië wil wel betalen, maar kan het op dit moment niet. De nieuwe president Rodriguez Saá stuurt vandaag nog een delegatie naar Washington om het IMF te overreden akkoord te gaan met het uitstellen van de aflossingen.

Het is twijfelachtig of het IMF de delegatie als een serieuze gesprekspartner neemt. De chaos in Argentinië, die vorige week leidde tot het aftreden van president De la Rua, is geenszins beteugeld. Rodriguez Saá is slechts voor zestig dagen benoemd door het parlement. Op 3 maart worden presidentsverkiezingen gehouden.

Het was de afgelopen dagen vooral een politieke chaos in Argentinië. Vrijdag werd senaatsvoorzitter Puerta tot interim-president benoemd, maar hij moest een etmaal later al plaats maken voor Rodriguez Saá. De Peronistische Partido Justicialista, die de meerheid in beide kamers van het parlement heeft, weigerde een vervanger voor De la Rua aan te wijzen om diens termijn tot 2003 vol te maken.

Voor de meeste andere partijen is een verkiezingscampagne op dit moment de slechts denkbare optie voor Argentinië. Zij beschuldigen de peronisten ervan de verkiezingen te misbruiken voor het beslechten van de machtsstrijd in eigen gelederen.

Door een wijziging van de kieswet mag elke partij met een onbeperkt aantal lijsten deelnemen aan de verkiezingen. De kandidaat die de meeste stemmen haalt, krijgt vervolgens ook de stemmen van de andere lijsten van zijn partij toebedeeld. Het diep verdeelde peronisme zou er nooit in slagen binnen twee maanden een voor de hele partij acceptabele kandidaat te vinden. Dit weekeinde lieten al vier vooraanstaande partijbonzen weten een gooi naar het presidentschap te zullen doen.

Interim-president Rodriguez Saá is het product van de achterkamertjespolitiek van de peronisten, omdat hij geen bedreiging vormt voor de diverse facties. Vanaf vandaag regeert er een nieuwe generatie, verklaarde de 54-jarige Rodriguez Saá, die tot zondag achttien jaar ononderbroken gouverneur van de provincie San Luis was.

De wandelgangen van het Congres in Buenos Aires leken meer op die van een partijcongres van de peronisten. Er heerste een grote euforie, alsof de partij zojuist een daverende verkiezingsoverwinning had behaald en de machtswisseling niet het gevolg was van plunderingen en rellen waarbij bijna dertig doden vielen.

Toen de benoeming van Rodriguez Saá bekend werd, hieven zijn partijgenoten prompt de Peronistische Mars aan, het partijlied waarin de grootsheid van generaal Peron wordt bezongen. Hetzelfde gebeurde na de beëdiging in het het presidentiële paleis.

In zijn inaugurele rede in het Congres kondigde Rodriguez Saá als eerste maatregel het moratorium op de buitenlandse schuld aan, waarop de Peronistische afgevaardigden massaal 'Argentina, Argentina!' scandeerden. Vervolgens beloofde hij een miljoen banen te zullen scheppen in de zestig dagen dat hij aan de macht is.

Om de overheidsuitgaven terug te brengen worden de ministeries van Gezondheidszorg en Onderwijs opgeheven en die van Buitenlandse Zaken en Defensie samengevoegd. Rodriguez Saá beloofde voorts de ambtenarensalarissen te korten en alle dienstauto's van de federale regering te verkopen.

Ook de Tango 1, het presidentiële vliegtuig, wordt verkocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden