Argentinië roept op tot boycotten Shell

President Kirchner van Argentinië heeft opgeroepen tot een nationale boycot van Shell. 'Van Shell moeten wij Argentijnen niets meer kopen, nog geen blik olie', verklaarde Kirchner donderdag....

Van onze correspondent Cees Zoon

Kirchner staat al enige tijd op voet van oorlog met de grote multinationals in Argentinië. Hij weigert tot nu toe in te gaan op hun eis dat zij hun prijzen op de lokale markt mogen verhogen.

Volgens president Kirchner zijn de directies van bedrijven de afgelopen jaren schromelijk tekortgeschoten bij het investeren in Argentinië, waardoor de dienstverlening in het land sterk achteruit zou zijn gegaan.

Prijsverhogingen wil de president alleen tolereren als daar meer investeringen uit het bedrijfsleven tegenover staan.

'Het volk moet Shell antwoorden zonder geweld', aldus de president donderdag tijdens een publieke bijeenkomst in zijn regeringspaleis in Buenos Aires. 'Maar het volk moet niets meer bij Shell kopen.'

Shell is de enige multinational die de prijzen heeft verhoogd, tussen de 2,6 en 4,2 procent. Kirchner prees de grootste twee oliemaatschappijen in Argentinië, Repsol en Petrobras, die ondanks de neerwaartse onwikkeling op de oliemarkt de prijzen aan de pomp hebben gehandhaafd op hetzelfde niveau.

Het probleem van de prijzen is voor de regering een vitaal punt, zei Kirchner. 'Ik zal niet toestaan dat de inflatie weer opleeft. We zullen verantwoordelijk te werk gaan, maar gedecideerd optreden tegen de sectoren die het schema van de verdeling van inkomsten niet willen wijzigen. Ze zeggen dat zij een ander Argentinië willen, maar ze denken slechts aan hun eigen winsten.'

Als strafmaatregel tegen deze 'onwelwillende' bedrijven overweegt de regering van Argentinië nu de exportbelasting op olie te verhogen.

Shell heeft zich de woede van Kirchner op de hals gehaald nog geen maand nadat de multinational besloot toch in Argentinië te blijven. Eerder, begin februari, verklaarde de Venezolaanse president Chávez dat het staatsbedrijf PDVSA alle 987 pompen van Shell in Argentinie zou overnemen.

Shell-directeur Aranguren zei in een reactie daarop dat het bedrijf over die deal had gedacht, maar uiteindelijk had besloten te blijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden