Argentinië onderhandelt met schuldeisers na dreigende bankroet

Argentinië wil onderhandelen met de schuldeisers die via oude claims het land opnieuw in betalingsproblemen dreigen te storten. Door een uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof eerder deze week kan Argentinië eind deze maand mogelijk niet aan zijn lopende verplichtingen voldoen.

Aasgieren-posters in Argentinië. Beeld AFP
Aasgieren-posters in Argentinië.Beeld AFP

Het Amerikaanse hof bepaalde dat Argentinië 1,3 miljard dollar (958 miljoen euro) aan achterstallige betalingen moet voldoen aan obligatiehouders die in 2001 niet instemden met de kwijtschelding van een aanzienlijk deel van de Argentijnse schuldenlast. Zolang dat bedrag niet wordt betaald, mag Argentinië niet aan zijn verplichtingen op zijn geherstructureerde schulden voldoen.

President Cristina Fernandez de Kirchner zei in een televisierede bij voorbaat niet aan de verplichtingen te zullen voldoen. Ze dreigde de obligaties, die volgens Amerikaans recht zijn uitgegeven, eenzijdig te ruilen voor nieuwe obligaties volgens Argentijns recht, zodat Argentinië de uitspraak van het hooggerechtshof aan zijn laars kan lappen.

Later koos Argentinië toch voor onderhandelingen met de schuldeisers. Daarbij zullen vertegenwoordigers van het land volgende week in New York praten met de groep obligatiehouders, in de hoop tot een schikking te kunnen komen.

Forse tegenslag
De uitspraak is een forse tegenslag voor Argentinië. Onlangs trof het land nog een afbetalingsregeling met een aantal landen, verzameld in de club van Parijs, die nog geld tegoed hebben van Argentinië. Het land ging in 2001 al failliet. In de jaren daarna werd een regeling getroffen met particuliere beleggers die het overgrote deel van de Argentijnse staatsobligaties (92 procent) in handen hebben. Zij krijgen nog 30 procent van hun vorderingen terug. Argentinië wil die verplichting nakomen.

Een klein deel van de crediteuren, vooral hedgefondsen, wil echter van geen betalingsregeling weten. Zij kochten hun obligaties voor een prikkie nadat het land failliet was gegaan en eisen 100 procent van hun vordering terug, plus gederfde rente. Zij procederen al enkele jaren tegen de schuldenregeling. Nadat een gewone rechter hen al in het gelijk had gesteld, hebben ze nu ook bij de hoogste rechter gewonnen. Voor 1 juli moet Argentinië volgens de uitspraak 1,1 miljard euro betalen. Als het land dat niet kan of doet, verliest het zijn recht om betalingen te doen via het Amerikaanse banksysteem. Dat betekent dat het failliet is.

Argentinië beschouwt de Amerikaanse hedgefondsen als aasgieren die misbruik maken van de belabberde financiële situatie waarin het is beland. Het Amerikaanse hooggerechtshof besloot bovendien dat Argentinië bekend moet maken waar het tegoeden heeft buiten het land. De hedgefondsen zouden daar beslag op kunnen leggen.

Vergaande consequenties
Een nieuw bankroet van Argentinië kan vergaande consequenties hebben voor het mondiale financiële systeem. Hiervoor heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gewaarschuwd.

De Argentijnse president Cristina Fernandez. Beeld reuters
De Argentijnse president Cristina Fernandez.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden