Argentinië mogelijk uit IMF gezet wegens knoeien met cijfers

Argentinië kan mogelijk zijn stemrecht bij het IMF verliezen of zelfs helemaal uit de organisatie worden gezet vanwege het sjoemelen met economische statistieken over de inflatie en groei van het bbp.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

AMSTERDAM - Het Internationaal Monetair Fonds in Washington heeft hiertoe een zogenoemde censuurprocedure in werking gezet. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het IMF dat deze stap is genomen. Al enige tijd is er een conflict tussen het IMF en de Argentijnse regering van president Cristina Fernández de Kirchner over de macro-economische cijfers. Argentinië geeft een inflatie van 11 procent per jaar op, maar volgens economen ligt het werkelijke cijfer rond de 25 procent. Argentinië weigert echter al sinds 2006 mee te werken aan de jaarlijkse economische evaluaties die het IMF uitvoert bij de 188 leden.

Reden is dat Argentinië het IMF verantwoordelijk houdt voor het faillissement van het land in 2001, waardoor het moeilijk geld kan lenen op de kapitaalmarkt. Hierdoor verkeert het land nu in financiële problemen. Door de inflatie kunstmatig laag te houden, betaalt Argentinië veel minder rente over de buitenlandse schuld omdat die is geïndexeerd.

Argentinië heeft tot 30 september de tijd gekregen om alsnog de juiste data te leveren. Indien dat niet gebeurt, belegt het IMF in november een nieuwe vergadering om een volgende stap te nemen. Het bestuur van het IMF onder leiding van directeur Christine Lagarde zegt dat het land niet voldoende vordert met het leveren van de juiste data. 'Argentinië wordt opgeroepen zonder verder uitstel met de goede statistieken te komen.'

Argentinië reageerde dit weekeinde met beschuldigen dat het IMF 'oneerlijke maatstaven en een dubbele standaard' hanteert bij het meten van statistieken. Minister Hernán Lorenzino van Economische Zaken zei dat Argentinië in de jaren negentig na ingrijpende bezuinigingen juist door het IMF werd gepresenteerd als het beste jongetje van de klas. 'En dat eindigde in de ernstigste institutionele en economische crisis in de geschiedenis van ons land.'

Het land zegt de schuldenberg te hebben geherstructureerd en wil niet meer bezuinigen vanwege de sociale gevolgen daarvan. Argentinië zegt dat de werkloosheid 6,9 procent is en beweert dat het bbp in de afgelopen tien jaar is verdubbeld. De minister zei dat de eisen van het IMF 'een dogma' zijn dat in Europa al fatale gevolgen heeft gehad. Wel beloofde hij dat Argentinië 'alles in het werk zal stellen om de economische data te verbeteren'.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden