Argentinië in grote geldnood

Argentijnse overheid nationaliseert pensioenen...

Van onze correspondent Cees Zoon

Rio de Janeiro Argentinië brengt alle privépensioenfondsen met onmiddellijke ingang in staatshanden. Presidente Cristina Kirchner meent dat alleen op die manier de uitkeringen van miljoenen bejaarden gegarandeerd kunnen worden. In afwachting van de officiële bekendmaking van het plan, verbood de rechter in Buenos Aires de fondsen de komende week te handelen in aandelen.

Volgens Kirchner heeft de economische crisis de spaartegoeden van de gepensioneerden uitgekleed. Zij wil terug naar een systeem voor alle Argentijnen à la de AOW. De privatisering van de pensioenen vond plaats in de jaren negentig, toen vrijwel alles in het Zuid-Amerikaanse land in particuliere handen kwam. De laatste jaren heeft de Argentijnse staat weer een belangrijk aandeel in de economie verworven.

De privéfondsen, wier vermogen rond de 23 miljard euro ligt, mogen van de rechter zeven dagen lang ‘de samenstelling van hun portfolio niet wijzigen’. Dit is een reactie op een aanklacht van het Openbaar Ministerie, dat de fondsen verweet dat zij massaal aan het verkopen waren geslagen voor zij in staatshanden zouden raken.

Oppositiepartijen beschuldigen Kirchner ervan de pensioenfondsen te ‘plunderen’ om de tegoeden te gebruiken voor aflossing van buitenlandse schulden.

Veel Argentijnen zijn het trauma van de financiële ineenstorting eind 2001 nog altijd niet te boven. Vrijwel iedereen raakte toen tweederde van zijn spaarcenten kwijt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden