Argentinië gelast oppakken Rafsanjani

Een Argentijnse federale rechter heeft donderdag een aanhoudingsbevel uitgevaardigd voor de Iraanse oud-president Hashemi Rafsanjani en acht anderen in verband met een aanslag op het joodse culturele centrum in Buenos Aires in juli 1994....

AP

De Iraanse regering ontkent iedere betrokkenheid bij de ergste terreuraanslag ooit op Argentijnse bodem. De Iraanse zaakgelastigde in Buenos Aires, Mohsen Baharvand, zei dat de zaak politiek gemotiveerd is en dat de regering in Teheran zich tegen iedere poging om Rafsanjani of de anderen aan te houden zal verzetten.

Hij zei dat er een ‘enorme’ propagandacampagne tegen zijn land wordt gevoerd en dat Iran tot zondebok wordt gemaakt ‘voor de tekortkomingen van de landen die er niet in slagen de echte daders te vinden’.

Rafsanjani was van 1989 tot 1997 president van Iran. Hij is nu voorzitter van een raad die als brug fungeert tussen het parlement en de islamitische geestelijkheid die in Iran de dienst uitmaakt.

Hoofdofficier van justitie Alberto Nisman zei twee weken geleden dat de beslissing om het joodse cultureel centrum op te blazen ‘door de hoogste autoriteiten’ in Iran werd genomen en dat de uitvoering ervan aan de Hezbollah werd toevertrouwd. Volgens Nisman bracht destijds een 21-jarige zelfmoordterrorist van de Hezbollah een met explosieven volgeladen bestelauto vlak voor het gebouw tot ontploffing.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden