Argentinië geeft documenten ‘Vuile Oorlog’ vrij
De Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner heeft woensdag de strijdkrachten opdracht gegeven alle documenten die betrekking hebben op de ‘Vuile Oorlog’ vrij te geven.
Met haar besluit wil ze duidelijkheid scheppen over de mogelijke misdaden tegen de menselijkheid die door de Argentijnse strijdkrachten zijn gepleegd gedurende de militaire dictatuur tussen 1976 en 1983. In deze periode werden tussen de 9 duizend en 30 duizend personen met linkse sympathieën vermoord.
Volgens het besluit is het ruim 25 jaar na het herstel van de democratie in Argentinië ‘niet mogelijk door te gaan met het geheimhouden van informatie met het argument dat de informatie een gevaar oplevert voor de staatsveiligheid’.
Rechtzaken
Bovendien, zo staat in het besluit, wordt het steeds noodzakelijker documenten openbaar te maken, omdat steeds meer rechtszaken over misdaden tegen de menselijkheid worden heropend. Zo lopen op dit moment diverse rechtszaken tegen militairen, onder wie de beruchte ‘Engel des Doods’ Alfredo Astiz, die betrokken waren bij misdaden in het opleidingsinstituut voor de marine, ESMA, dat onder de Argentijnse dictatuur fungeerde als martelcentrum en concentratiekamp.
Daarnaast worden enkele ex-piloten, onder wie de Nederlandse oud-piloot van Transavia Julio P., officieel verdacht van betrokkenheid bij de zogeheten dodenvluchten, waarbij tegenstanders van het militaire regime boven zee uit vliegtuigen werden gegooid.
Falkland-oorlog
Wel heeft president Kirchner bepaald dat documenten die betrekking hebben op de Falkland-oorlog van 1982 geheim moeten blijven.