Argentijnse president wil oud-militairen straffen

De Argentijnse president Nestor Kirchner heeft rechtbanken in zijn land vrijdag opgeroepen honderden oud-militairen alsnog te straffen voor hun rol in de 'vuile oorlog' (1976-1983)....

ANP

Het was precies dertig jaar geleden dat een groep militairen onder leiding van generaal Jorge Videla een staatsgreep pleegde tegen president Isabel Martínez de Perón.

Tijdens de militaire dictatuur die volgde zijn vele duizenden tegenstanders van het regime spoorloos verdwenen. Veel van de militairen en politici die daarvoor verantwoordelijk zijn, kregen onder president Carlos Menem in de jaren negentig gratie. Kirchner wil dat dit wordt teruggedraaid. Er moet een einde komen aan de straffeloosheid, vindt hij.

Op aandringen van Kirchner heeft het hooggerechtshof de amnestiewetten van Menem al ongedaan gemaakt. Het is nu aan de rechtbanken om per geval te bepalen wie alsnog wordt aangeklaagd. Het ministerie van Defensie besloot eerder deze week de archieven van de strijdkrachten open te stellen. Mogelijk levert dat nieuwe bewijzen tegen voormalige militairen en politici.

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires kwamen vrijdag meer dan 100.000 mensen bijeen om de slachtoffers van de 'vuile oorlog' te herdenken. De demonstranten marcheerden van het congresgebouw naar het historische Plaza de Mayo, waar de moeders van de slachtoffers van de junta jarenlang betogingen hebben gehouden voor gerechtigheid.

Kirchner onthulde bij de militaire academie in Buenos Aires een gedenkplaat met de woorden 'Nooit Meer'. Daarna werd een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers. Volgens officiële cijfers zijn dat er 12.000. Maar volgens mensenrechtenorganisaties hebben minstens 30.000 mensen het leven verloren onder het generaalsregime.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden