Argentijnse president Kirchner ondergaat kankeroperatie

De Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner (58) lijdt aan schildklierkanker zonder uitzaaiingen, meldde de regering dinsdagavond lokale tijd. Ze moet op 4 januari een operatie ondergaan, minder dan een maand na het begin van haar tweede ambtstermijn. Medici zeggen dat de kans op volledig herstel groot is.

VAN ONZE CORRESPONDENT ALLART HOEKZEMA

SANTA CRUZ - De president zal als gevolg van de operatie drie weken uit de roulatie zijn. In die periode zullen haar taken worden waargenomen door vicepresident Amado Boudou (48). 'De aandoening werd ontdekt tijdens een routinecontrole op 22 december', verklaarde Alfredo Scoccimarro, woordvoerder van de regering. 'De kankercellen zijn niet uitgezaaid naar de lymfeklieren.' De zegsman zei dat Fernández gewoon aan het werk blijft tot de operatie in het Hospital Austral, een aan de strenge katholieke congregatie Opus Dei gelieerde privékliniek in het noorden van Buenos Aires.

Fernández werd op 23 oktober dit jaar herkozen, een jaar nadat ze haar echtgenoot en voorganger Néstor Kirchner verloor, die op 60-jarige leeftijd overleed aan een hartaanval. De nog altijd in rigoureus zwart gekleed gaande president sleepte bij de verkiezingen liefst 54,11 procent van de stemmen binnen, de grootste steun voor een kandidaat sinds de terugkeer van de democratie in het land in 1983.

Haar presidentschap wordt gekenmerkt door een onorthodox economisch beleid, gebaseerd op grote stimulering van de consumptie en royale sociale voorzieningen voor arme gezinnen en ouderen. De expansieve overheidsuitgaven zijn mogelijk dankzij gebruik van de reserves van de Centrale Bank, een nationalisering van private pensioenfondsen en hoge uitvoerbelastingen op soja, 's lands belangrijkste exportproduct. Sinds de dood van Néstor Kirchner, die Argentinië regeerde tussen 2003 en 2007, is vicepresident Amado Boudou de voornaamste economische mentor van Fernández.

Dit jaar raakte de president meermaals onwel als gevolg van een lage bloeddruk, waardoor ze verschillende officiële reizen moest afzeggen. Regeringszegsman Scoccimarro zei dinsdag dat bij Fernández een 'kwaadaardig gezwel op de rechterkwab van de schildklier' is vastgesteld. Door Argentijnse media geconsulteerde medici toonden zich optimistisch. Julio Moreno, een kankerspecialist van het instituut Fundación Favoloro, zei tegen nieuwszender C5N dat de kansen op compleet herstel '90 tot 98 procent' zijn.

Fernández is niet het enige Zuid-Amerikaanse staatshoofd bij wie de afgelopen jaren kanker is geconstateerd. Ook Venezuela's leider Hugo Chávez, de Braziliaanse president Dilma Rousseff en de president van Paraguay, Fernando Lugo, vochten tegen de ziekte. Alle drie zeggen kankervrij te zijn. Eind oktober werd bekend dat Luiz Inácio Lula da Silva, oud-president van Brazilië, keelkanker heeft. Lula's medici meldden onlangs dat de tumor op het strottenhoofd dankzij chemotherapie al 75 procent is geslonken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden