Argentijnse oorlogsheld blijkt ook folteraar

VAN ONZE CORRESPONDENT ALLART HOEKZEMA

BUENOS AIRES - Marinekapitein Pedro Giachino (1947-1982) geldt in Argentinië als een ware held van de Falklandoorlog. Maar 30 jaar na het conflict onthult een gerechtelijk onderzoek dat hij een folteraar van de junta was.

De militair staat bekend als het eerste dodelijke slachtoffer op 2 april 1982, toen de Argentijnse invasie van de Britse eilandengroep begon. Zijn offer op het slagveld leverde hem postume onderscheidingen en promoties op. Talrijke Argentijnse scholen en pleinen kregen zijn naam en er zijn zelfs patriottische liederen over hem gecomponeerd.

Maar hij had een duistere voorgeschiedenis, die tot nog toe nooit onweerlegbaar was bewezen. Giachino's loopbaan voerde hem in de jaren zeventig naar de Argentijnse kustplaats Mar del Plata. Daar doet justitie onderzoek naar mensenrechtenschendingen tijdens de dictatuur (1976-1983) in een detentiecentrum op de marinebasis van de stad.

Gabriel Della Valle, die in 1976 daar werd vastgehouden, verklaarde eerder deze maand tegenover de rechtbank dat Giachino een van de personen was die hem ondervroegen en martelden. Toen de rechters vroegen of hij zeker was van de beschuldiging, zei Della Valle dat hij onlangs, in de aanloop naar de herdenking van de dertigste verjaardag van de oorlog, Giachino had herkend op een foto van een krant, met het onderschrift 'held van de Malvinas (Falklands, red.)'.

De getuigenis bevestigt een verklaring uit 2010 van Alfredo Molinari, die diende onder Giachino op de bewuste basis. Voor een tribunaal zei Molinari dat Giachino hem had opgedragen een geknevelde gevangene te doden. Toen deze weigerde, werd hij gevangen gezet en gedegradeerd.

De bevindingen van justitie in Mar del Plata hebben het gemeentebestuur doen besluiten alle afbeeldingen van de 'oorlogsheld' te verwijderen. Karina Giachino, een van de dochters van de omstreden militair, is verbijsterd. In een boze brief aan de Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner zegt ze dat haar vaders nagedachtenis 'op pijnlijke wijze is beledigd en vernederd'.

Onder de leidinggevende Argentijnse officieren tijdens de Falklandoorlog bevonden zich Horacio Losito, Alfredo Astiz, Antonio Pernías en Mario Benjamín Menéndez - beulen die zijn veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden