Argentijnse marine acht kans op overlevenden 'nihil', staakt reddingsoperatie verdwenen onderzeeër

De Argentijnse marine heeft in een verklaring laten weten dat zij de hoop heeft opgegeven bemanningsleden aan boord van de verdwenen onderzeeër ARA San Juan levend aan te treffen. De zoektocht naar het vaartuig, dat twee weken geleden van de radar verdween, gaat wel door.

Familieleden van de de bemanningsleden van de verdwenen onderzeeër.Beeld ap

'Ondanks de enorme inspanningen die zijn geleverd, was het niet mogelijk de onderzeeër te lokaliseren', aldus marinewoordvoerder Enrique Balbi donderdag. Hij acht de kans dat de 44 opvarenden levend worden aangetroffen nihil. De 'fase van de operatie' is daarmee veranderd; er wordt nu alleen nog gezocht naar het wrak, zodat duidelijkheid kan worden verschaft over wat er is gebeurd. Dertien landen zijn betrokken bij de zoektocht.

De ARA San Juan verdween 15 november van de radar met nog voor zeven dagen zuurstof aan boord. De hoop dat bemanningsleden levend zouden worden teruggevonden werd al veel kleiner toen bleek dat er een explosie had plaatsgevonden op de plek waar de onderzeeër voor het laatst was gesignaleerd. Uit metingen in het gebied bleek dat het om een 'niet-nucleair geluid' ging.

Maandag maakte de marine bekend dat vocht was terechtgekomen in de zogeheten snorkel, waarmee het vaartuig zuurstof kan opnemen. De onderzeeër had voordat hij verdween al melding gemaakt van accuproblemen, waarop het vaartuig opdracht kreeg terug te keren naar de basis in Mar del Plata.

De ARA San Juan, die op 15 november van de radar verdween.Beeld reuters

Achterstallig onderhoud

Familieleden van de bemanningsleden beschuldigen de autoriteiten ervan informatie achter te houden over de gehoorde explosie. Ook groeit de woede over vermeend achterstallig onderhoud aan de duikboot.

Beschuldigende vingers wijzen zowel naar oud-president Cristina Kirchner als als naar het huidige staatshoofd Mauricio Macri. 'In 2014 waren er al problemen met die boot', zei Itatí Leguizamón, echtgenote van een van de bemanningsleden in lokale media. 'Het ding hangt met ijzerdraad aan elkaar, zei mijn man altijd.'

Volgens Leguizamón had haar man al voorspeld dat op een dag een ongeluk zou gebeuren. De vrouw, werkzaam als advocaat, zei dat de autoriteiten tegen de familie hebben gezegd dat 'de boot op 3000 meter diepte ligt'. Over haar man spreekt ze al in verleden tijd. 'Hij was een goede man', aldus Leguizamón. 'Maar dit was het dan. Ik heb geen hoop meer.'

De woordvoerder van de Argentijnse marine ontkent dat de onderzeeër in erbarmelijke staat verkeerde: twee dagen voor vertrek was het vaartuig nog gekeurd en veilig bevonden. Anders had het nooit mogen vertrekken, aldus de woordvoerder.

President Mauricio Macri heeft een 'serieus en diepgaand' onderzoek beloofd naar de toedracht van het ongeluk.

Wat is er gebeurd met de ARA San Juan?

Overleven in een onderzeeboot: zo doet de bemanning dat
De grootste vijanden van de onderzeeër zijn het water aan de buitenkant en rook aan de binnenkant. Of een van die twee de sinds vorige week vermiste Argentijnse onderzeeboot ARA San Juan heeft geveld, is na een dagenlange zoektocht nog steeds niet duidelijk. Maar de 45-koppige bemanning hoeft nog niet verloren te zijn, zegt Herman de Groot, commandant Onderzeedienst van de Koninklijke Marine.


Slecht weer bemoeilijkt de zoektocht naar de Argentijnse onderzeeër, hoeveel zuurstof is er nog aan boord?
De tijd dringt voor de 44 opvarenden van de ARA San Juan, de Argentijnse onderzeeër die sinds een week wordt vermist. Eten is er genoeg, de vraag is voor hoelang er nog zuurstof aan boord is. Een internationaal team zoekt dag en nacht, met ultramoderne apparatuur. 'We blijven doen wat we kunnen', aldus president Mauricio Macri.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden