Argentijnse club speelt beter als de maagd van Guadalupe niet kijkt

ALLART HOEKZEMA

SANTA CRUZ - Hangt het rendement van een voetbalploeg af van bezweringen, zwarte magie en zelfs heilige beelden? Uiteraard. Het verhaal rond de Argentijnse club Colón uit Santa Fe - met hoofdrollen voor een maagd, een blinde ziener, een woedende monseigneur en radeloze spelers - vormt de bevestiging.

De schrijver Jorge Luis Borges (1899-1986) zei dat de Argentijn van nature voelt dat het universum niets anders is dan een uiting van het toeval. Je krijgt er nooit vat op. Maar Borges wist ook dat diezelfde Argentijn in zijn meest intieme en wanhopige momenten alles in het werk stelt om het geluk te verleiden en de pech te verjagen. Vandaar dat in Argentinië, meer dan waar dan ook, voetbal en bijgeloof hand in hand gaan.

Het beeld van de maagd van Guadalupe, zo'n tweeënhalve meter hoog, keek uit over het veld van het stadion van Colón uit Santa Fe. Vanaf het dak van de westelijke tribune. Ze was daar tien jaar geleden geïnstalleerd, als cadeau van de toenmalige trainer, de Uruguayaan Jorge Fosatti.

Het lot van de maagd werd eind augustus bezegeld, na een reeks slechte resultaten van Colón in de Argentijnse Primera División. De nederlaag tegen de eeuwige rivaal Unión in de stadsderby van Santa Fe was de druppel die de emmer deed overlopen.

De club had alles al geprobeerd: een trainerswissel, nieuwe spelers en een bonussysteem. Maar de tegenspoed was immuun voor aardse remedies. De spelers besloten toen maar een tovenaar in te schakelen.

Deze volksgenezer, die blind is, liep aarzelend over het veld en vroeg: 'Hebben jullie hier soms een maagd?' De vraag van de niet-ziende ziener bevestigde wat de spelers dachten, maar niet hardop wilden zeggen: het beeld bracht ongeluk. De volgende dag was de maagd verdwenen.

Er kwamen felle reacties. Na het protest van gelovigen, opende justitie een onderzoek wegens beroving. De politie doorzocht de clubkantoren en het stadion. Een paar weken geleden mengde de katholieke kerk zich in de kwestie. Aartsbisschop José María Arancedo hield tijdens de zondagsmis een donderpreek tegen Colón.

De spelers van de club ontkenden aanvankelijk hun betrokkenheid bij de verdwijning van de maagd, maar later gaf aanvoerder Ariel Garcé een nieuwe versie van het gebeurde: vanwege de slechte staat van het beeld had de ploeg haar naar een restaurateur gebracht. Helaas raakte ze op weg naar diens atelier 'onherstelbaar beschadigd'. De spelers besloten een kopie te laten maken om de woede van justitie en de kerk te sussen.

De ironie wilde dat Colón gedurende de afwezigheid van de maagd van Guadalupe opklom van de twintigste naar de achtste plaats in de Primera División. Begin november werd de nieuwe maagd met een kraan op het stadiondak gehesen. Sindsdien vallen de resultaten van de ploeg weer tegen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden