NieuwsArgentinië

Argentijns tijdschrift betuigt spijt over ‘plus size’ Amalia op cover

Een voorpagina met prinses Amalia viel in Argentinië en daarbuiten niet in goede aarde. ‘Mucho blabla.’

Joost de Vries
Princes Amalia op 17 juli, tijdens de jaarlijkse fotosessie voorafgaand aan de zomervakantie. Beeld BSR Agency
Princes Amalia op 17 juli, tijdens de jaarlijkse fotosessie voorafgaand aan de zomervakantie.Beeld BSR Agency

Het Argentijnse entertainment-blad Caras ging deze zaterdag door het stof vanwege een omstreden voorpagina met een foto van koningin Máxima en haar dochter Amalia (16). Het bijschrift luidde: ‘De oudste dochter van Máxima toont met trots haar ‘plus size’ look.’ Op de voorpagina van het nummer van 22 juli stond ook dat Amalia slachtoffer is van pesten, maar dat ze desondanks haar figuur van ‘echte vrouw’ verdedigt.

De publicatie stuitte op felle kritiek in Argentinië en werd al snel ook opgemerkt in Nederland. Onder anderen koningshuis-watcher Rick Evers deelde op twitter de cover van het tijdschrift. Na vier dagen van bezinning bood de hoofdredacteur van Caras vandaag haar excuses aan. ‘Zonder slechte bedoelingen hebben we een fout gemaakt’, schrijft Liliana Castaño op de website van het blad.

Aanvankelijk verdedigde het blad de publicatie nog. Caras wilde de Argentijns-Nederlandse prinses juist neerzetten als rolmodel, als jonge vrouw die trots een realistischer schoonheidsideaal uitdraagt. Het artikel zou een aanklacht zijn tegen pesten. Die missie bleek niet geslaagd. Door de minderjarige Amalia als ‘plus size’ neer te zetten, leek het blad zelf tot de pesters te behoren.

Mis

We hebben de plank misgeslagen, geeft Castaño toe. ‘We leven in een tijd van deconstructie van stereotypen. De media zijn een spiegel van de samenleving, en van veranderingen in de wereld. We leren allemaal in dit proces, ook de media.’ Ze schrijft dat juist de entertainmentwereld waarvan Caras deel uitmaakt wordt gedomineerd door stereotype beelden. Het blad zou daarom extra gespitst moeten zijn op het voorkómen van stigmatiserende publicaties. ‘De bewondering en trots die wij voelen voor Máxima Zorreguieta en haar familie kwam niet tot uiting in de kop op de voorpagina van ons laatste nummer.’

Argentijnse talkshows buitelden in de afgelopen dagen over elkaar heen om te benadrukken hoe neerbuigend de cover van Caras was. In het programma Altavoz werd besproken hoe de goede intenties van het blad ook in het artikel niet terug waren te zien. ‘De schoonheid van Máxima wordt benadrukt terwijl Amalia wordt beschreven als ‘gelukkig tussen haar zussen’ en trots op haar ‘extra rondingen’.’ De excuses van het blad werden niet meteen met applaus ontvangen. ‘Mucho blabla’, schreef een twitteraar onder het bericht van Caras.

De foto van Máxima en Amalia was een van de beelden van de zomerse fotosessie van het koninklijk gezin. Die vond plaats op 17 juli in de tuin van paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Toen de omstreden uitgaven van Caras verscheen waren Willem-Alexander en Máxima met hun kinderen op vakantie in Griekenland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden