Argentijns paar in cel wegens ‘babyroof’ tijdens dictatuur
Een Argentijnse rechter heeft een echtpaar veroordeeld tot acht en zeven jaar cel wegens ‘babyroof’. Het tweetal had een baby ‘cadeau gekregen’ van een bevriende militair tijdens de laatste dictatuur....
Het was de eerste keer dat een kind zelf een proces aanspande tegen zogenoemde ‘roofouders’. María Eugenia Sampaio, die nu dertig is, ontdekte zeven jaar geleden wie haar ware ouders waren. Ze wist allang dat zij geadopteerd was, maar haar opvoeders hadden het meisje de indruk gegeven dat zij in de steek was gelaten door haar biologische moeder.
Het proces heeft veel opzien gebaard in Argentinië. Tijdens de militaire dictatuur (1976-1983) was het gebruik om zwangere vrouwen die ontvoerd waren, eerst een kind te laten baren en ze vervolgens te vermoorden. De kinderen werden dan in adoptie gegeven aan militairen, politiemensen of hun vrienden. Voor hun rol in dit van hogerhand georganiseerde systeem zit onder meer ex-juntaleider Jorge Videla nog altijd in huisarrest.
De echte ouders van María Eugenia Sampaio waren actieve vakbondsleiders en leden van de Communistische Partij, die eind 1977 door militairen werden ontvoerd en overgebracht naar het beruchte foltercentrum Club Atlético. De vader is kort erna spoorloos verdwenen, de moeder werd in leven gehouden tot zij haar kind had gekregen in het militaire hospitaal. Vier maanden na haar geboorte overhandigde legerkapitein Enrique Berthier de kleine María Eugenia aan een bevriend echtpaar. Deze ex-militair heeft nu tien jaar gevangenisstraf gekregen. De nieuwe ‘vader’ regelde een valse geboorteakte die werd ondertekend door een inmiddels overleden legerarts.
In 2001 kwam María Eugenia achter haar ware identiteit toen zij in contact kwam met de Grootmoeders van de Plaza de Mayo. Die zijn al decennia actief bij het opsporen van hun tijdens de dictatuur verdwenen kleinkinderen, van wie zij er tot nu toe ruim 80 hebben teruggevonden. Een DNA-test wees uit wie de echte ouders van María Eugenia waren.
Tijdens het proces vroeg de jonge vrouw aan de pers om niet langer te spreken van ‘adoptieouders’ als het gaat om mensen die pas geboren baby’s hebben geroofd.
De advocaat van María Eugenia en mensenrechtenorganisaties zijn niet tevreden over het in hun ogen veel te lage vonnis. De advocaat meent dat babyroof gekarakteriseerd dient te worden als een misdaad tegen de menselijkheid, maar ‘de rechters plaatsen het op hetzelfde niveau als het ontvreemden van eigendommen’, zei hij.
Officieel zijn de roofouders veroordeeld wegens het gijzelen van een minderjarige.