Column

Ard van der Steur is een verrukkelijke corpsbal

 

Ard van der Steur (45) won in 1991 het NK debatteren en Klaas Dijkhoff (34) werd in 2011 door de lezeressen van Cosmopolitan uitgeroepen tot de 'meest sterke, slimme en sexy politicus' van het Binnenhof, dus over het ministerie van Veiligheid en Justitie hoeven we ons voorlopig geen zorgen te maken. De een lult boeven ondersteboven, de ander dwingt ze met zijn staalblauwe slaap-kamerogen alles te bekennen.

Van der Steur is voormalig lid van het Leidse studentencorps, dus vanaf het moment dat Ivo Opstelten aftrad, stond vast dat hij hem zou opvolgen. Elke in Leiden opgeleide jurist en Minerviaan weet dat hij op zeker moment, mits hij tijdig lid is geworden van de VVD, zal worden geroepen tot het hoogste ambt. Nu was Ard van der Steur aan de beurt.

Eigenlijk had Fred Teeven minister willen worden, maar die was van de avondcursussen en niet van Minerva, en dus kansloos. Gelukkig mocht hij, nu Van der Steur naar het kabinet is gepromoveerd, diens plaats in de Kamer innemen. Dat doet Fred Teeven ook; je kunt hem vernederen en beledigen, maar je krijgt hem niet kapot. Vergeleken met de gotspe van de VVD-hypotheekfraudeur Houwer die de plaats inneemt van de VVD-declaratiekoning Verheijen, is de snelle terugkeer van Teeven natuurlijk klein bier.

Ard van der Steur is een verrukkelijke corpsbal. Ooit begaf hij zich, vermoedelijk door het noodlot gedwongen, onder het plebs in de trein. Na afloop van dat avontuur vroeg hij zich volgens De Telegraaf af waarom al zijn medepassagiers sportkleding droegen - Van der Steur verdeelt de mensheid in maatpak en diverse sportkleding.

Naast het lidmaatschap van het corps heeft Van der Steur ook een paar jaar fractievoorzitterschap van de VVD in de gemeente Teylingen op zijn cv, was hij tien jaar werkzaam als advocaat en is hij inmiddels alweer ruim vier jaar Kamerlid. Hij was er klaar voor. Mensen zeggen weleens dat je nergens zo keihard omhoog kunt vallen als in de Haagse politiek, maar gelukkig is daarvan in het geval van Ard van der Steur geen sprake. Voor hem geldt: wat goed is, komt snel.

Bovendien is timing alles. Toen Opstelten tijdens het fatale weekend opeens tóch het vermaledijde bonnetje vond, haastten Van der Steur en hulpsheriff Dijkhoff zich naar het ministerie. Daar onderwierpen zij enkele ambtenaren aan een derdegraads verhoor en waterboardden secretaris-generaal Pieter Cloo tot de onderste steen boven was. Cloo was vrijdagochtend de eerste die maakte dat hij wegkwam, nadat de benoeming van zijn kwelgeesten bekend was geworden.

De grootvader van Ard van der Steur sneed in Haarlem al de maatpakken van Godfried Bomans, en zijn betovergrootvader die van Lodewijk van Deijssel. Omdat Ard hogere ambities had dan achtste generatie meesterkleermaker te worden, ging de familiezaak in 2002 na ruim tweehonderd jaar ter ziele. Dat was een klap voor de Hollandse couture, maar een zegen voor het land. We hebben nu een op maat gesneden minister van Justitie, op wiens werkkamer volgens de Volkskrant 'opgezette herten en hermelijnen' staan. Ik wil daar heel erg graag foto's van zien.

De pakken van staatssecretaris Klaas Dijkhoff mogen er trouwens ook wezen. Hij stond op zijn 17de op de middelbare school al bekend als 'Bolkestein' en ziet er nog altijd uit als de jonge Dennie Christian. Ik verwacht dat de misdaadcijfers de komende tijd nóg verder zullen dalen en terroristen Nederland tot no-go-area verklaren.

Ard en Klaassie waken over ons.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden