ARCHITECTUUR

Jan Galman (1807-1891) werkte eind vorige eeuw een idee uit voor een vaste oeververbinding over het IJ in Amsterdam. Nu, aan de vooravond van de aanleg van de Noord-Zuidlijn, blikt het Gemeentearchief terug op de hemelbestormer Galman en zijn tijdgenoten....

Amsterdam

Haarlem

In het ABC-architectuurcentrum (Groot Heiligland) een aantal exposities. Architectuurfotografie van Fons Brasser, van onder meer de Bavo Kathedraal en Luchthaven Schiphol (tot en met 10 november). Een overzichtstentoonstelling van de Amsterdamse architect Rudy Uytenhaak, met speciale aandacht voor de herinrichting van het Kennemerplein achter het Haarlemse Centraal Station en de nieuwbouw van het kantoor van de Rijksgebouwendienst. Foto's van Bastiaan Ingenhousz van 'architectuur in landschap en stad' (tot en met 27 oktober). Tenslotte tot en met 12 januari Industriële monumenten in Zuid-Kennemerland en hun

(her-)gebruik, een overzicht van zestig industriële monumenten uit de periode 1850 tot 1940 in de regio.

Kampen

In het Stedelijk Museum tot en met 16 november een tentoonstelling over jugendstil of Amsterdamse School. Kampen heeft een relatief groot aantal monumenten uit de periode 1895 tot 1940. Voornaamste representant is architect G.B. Broekema. Willem Kromhout, de architect van hotel Americain in Amsterdam, bouwde het ziekenhuis de Engelenbergstichting.

Rotterdam

Het Nederlands Architectuurinstituut begint met een reeks internationale ontmoetingen onder de titel European Dialogue en het spits wordt afgebeten met een Franse kennismaking. De nieuwste Franse architectuur valt op door een geraffineerd gebruik van technologie en traditionalisme: getoond wordt het werk van Decq & Cornette, Jourdan & Perraudin, Soler en Perrault. Tot en met 24 november in de Grote Zaal.

De expositie De fiscus onderdak, architectuur en huisvesting van de belastingdienst, tot en met 30 maart in het Belasting Museum (Parklaan 14-16).

Naar aanleiding van de opening van de Erasmusbrug in het Maritiem Museum tot en met 16 december een tentoonstelling over de bouw en de ontstaansgeschiedenis van Van Berkels brug en in de Kunsthal tot en met 17 november een expositie met werk van kunstenaars die zich door 'de zwaan' lieten inspireren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden