ARCHITECTUUR

Bouwmeester Salm, bekend van Paradiso, het RIOD-hoofdkwartier en het aquariumgebouw van Artis wordt herdacht op een expositie in het Gemeentearchief (Amsteldijk 67)....

Amsterdam

De architectuur van de Jordaan is een van de invalshoeken waarmee de bekendste wijk van Amsterdam is bekeken op de expositie in de Posthoornkerk, Haarlemmerstraat 126. Foto's van de bekritiseerde stadsvernieuwing naast portretten van bewoners. Tot en met 26 oktober.

Groningen

'Bij nader inzien' is een expositie over wederopbouwarchitectuur in Groningen in het Centrum voor Stedenbouw en Architectuur (Gedempte Zuiderdiep 98). Tot en met 31 oktober saaie, monotone en oninteressante invullingen in de geteisterde binnenstad. Of gaan we die nu anders waarderen?

Haarlem

Het ABC Architectuurcentrum besteedt aandacht aan de Haarlemse Slachthuisbuurt, de eerste wijk in Haarlem Oost waar een zorgvuldig stedenbouwkundig ontwerp voor werd gemaakt.

Voorts in het Architectuurcentrum ABC (Groot Heiligland 47) de tentoonstelling 'Ritme en dynamiek, 15 jaar architectuur van ir. Jan Splinter'. Splinter is vooral bij vakgenoten bekend door zijn woongebouw Morsweg in Leiden. Daar begint ook een expositie rond de architecten Zwarts & Jansma, bekend van de Hortus in Amsterdam en, sinds kort, metrostation Wilhelminahof in Rotterdam. Tot en met 23 november.

Hoorn

Alberts & Van Huut exposeren werk in een kleine tentoonstelling in het Architectuurcentrum (in de Openbare Bibliotheek). Aanleiding is de nieuwe schouwburg in Hoorn die Alberts & Van Huut gaan ontwerpen en waarvan onder meer de maquette, tekeningen en foto's worden gepresenteerd (tot en met 8 november).

Leiden

Architect Fons Verheijen geeft dinsdag in de Lakenhal zijn visie over de uitbreiding van het museum in de lezing 'Lakenhal en sloop'. Aanvang 20 uur.

Rotterdam

In het Nederlands Architectuurinstituut de installatie 'Beyond the walls' van Daniel Libeskind, waarin zijn nieuwste werken en tekeningen zijn uitgestald. Libeskind is een Amerikaan van Poolse afkomst die woont en werkt in Berlijn. Tot en met 23 november. Verder in het NAi een expositie over leven en werk van Johannes Hendrik Leliman (1878- 1921), onder meer bekend geworden van de ANWB-paddenstoel, t/m 16 januari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden