ARCHITECTUUR

Hilversum Architect Jan Hoogstad houdt dinsdag om 20.15 uur in het Dudok Centrum een lezing met de titel 'Architectuur is er niet voor de ansichtkaarten'....

Maastricht Het Bonnefantenmuseum besteedt met architectonische modellen, archiefmaterialen en tekeningen t/m 28 januari aandacht aan monnik-architect Dom Hans van der Laan (1904-1991). Hij beschouwde de verzameling stenen van Stonehenge als de geboorte van de architectuur; verhoudingen vormen de basis van de bouwkunst, al het andere is secundair. Slechts vier ontwerpen van Van der Laan zijn gebouwd. De abdij Sint-Benedictusberg in Vaals wordt beschouwd als zijn meesterwerk.

Nijmegen

Architectuurcentrum Nijmegen (Kannenmarkt 6): Een nieuw dorp in de stad is een tentoonstelling over de metamorfose van het Rode Dorp, een tussen 1915 en 1925 volgens de tuinstadgedachte gebouwde wijk, die opgeknapt gaat worden. Van 27 oktober t/m 3 december.

Rotterdam

Het Nederlands Architectuurinstituut geeft met Towards Total scape een uitgebreid overzicht van de hedendaagse Japans architectuur. De expositie is verdeeld in vijf typen landschappen: metropolis, stad, platteland, natuur en artificiële omgeving. Aandacht voor jonge Japanse architecten, naast werk van grote namen als Tadao Ando, Toyo Ito en Shigeru Ban. Tot en met 14 januari; Benthem Crouwel Architekten werkt aan de ontwerpen van de acht stations van het kerntracé Noord/Zuidlijn. in de entreehal van het NAi een kleine presentatie (t/m 26 november); een overzicht van de Argentijnse architect én kunstenaar Clorindo Testa, in de jaren zestig bekend geworden met provocatieve betonnen gebouwen in Argentinië, maar nog eerder bekend van zijn kunstwerken. Het Nai toont beide, t/m 5 november; de Japanse architect Riken Yamamoto analyseert in de jaarlijkse summer Masterclass met studenten de aspecten van een typisch stukje Rotterdam ten oosten van het Hofplein (t/m 29 oktober).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden