ARCHITECTUUR

In het Transformatorhuis aan de Oostelijke Handelskade 4 is een ontmoeting tot stand gebracht tussen twee architecten en twee kunstenaars....

Amsterdam

In de Rode Hoed vandaag een discussiemiddag over het beschermd stadsgezicht van Amsterdam en de consequenties: met politici Guusje ter Horst en Boudewijn Oranje, kunsthistoricus Manfred Bock, oud-directeur Monumentenzorg Ubbo Hylkema en de architecten Sjoerd Soeters, Frits Palmboom en Carel Weeber. Vanaf 13 uur, Keizersgracht 102.

Wat vindt de projectontwikkelaar mooi? Op die vraag probeert Arcam-Galerie (Waterlooplein 211) een antwoord te geven nadat eerst alle wethouders van de stadsdeelraden hun smaak hebben 'prijsgegeven'. Tot en met 21 juni.

Den Haag

Van 17 juni tot en met 11 juli de nieuwe oogst van gebouwen in Den Haag, te zien in het Atrium van het Haagse stadhuis. De expositie is georganiseerd door het platform Wils & Co en de afdeling Welstand, dienst Stedelijke Ontwikkeling. Op 24 juni is er een paneldiscussie met architecten en stedenbouwkundigen.

Groningen

Het Noorderplantsoen in Groningen wordt heringericht door het bureau voor tuin- en landschapsarchitectuur Copijn in Utrecht. Het park met zijn illustere paviljoen is tussen 1879 en 1881 aangelegd en nu toe aan renovatie. Stadstuin op de schop, heet de expositie die aan het plantsoen is gewijd in het Centrum voor Architectuur en Stedebouw, Gedempte Zuiderdiep 98, t/m 19 juni.

Het bureau van Adriaan Geuze, West 8, laat in het Groninger Museum de visie op de inrichting van het Nederlands Landschap zien, onder de titel 90.000 pakjes margarine, 100 meter vooruit!, t/m 31 augustus.

Haarlem

Tuinarchitectuur van 1900 tot heden in Zuid-Kennemerland, dat is het lente-onderwerp van architectuurcentrum ABC, Groot Heiligland 47. Met ontwerpen van D. Tersteeg, G. Bleeker en Els Proost, t/m 22 juni.

Katwijk

Het Katwijks Museum wijdt een overzichtstentoonstelling aan het voltooide en onvoltooide werk van de Leidse architect Hendrik Johannes Jesse, die ook de villa ontwierp waarin het museum zetelt. H.J. Jesse, Architect 1860-1943, tot en met 29 juni.

Rotterdam

Bernard Tschumi werkt aan vijf projecten en dat is tamelijk bijzonder voor een architect wiens werk niet vaak wordt uitgevoerd. Wel uitgevoerd is zijn Parc de la Villette in Parijs. Het NAi toont de vijf projecten in de Balkonzaal. Van 14 juni tot en met 31 augustus. Museumpark 25.

Sinds het verschijnen van de Nieuwe Kaart van Nederland is de discussie losgebrand over de inrichting van ons land. Het krijgt nu vervolg op een symposium, op 20 juni in het NAi, tussen 15.00 uur en 17.30 uur. Deelnemers: de publicisten Koos van Zomeren, Tracy Metz, Tom Maas en Sietse van der Hoek. Museumpark 25.

De skyline van Rotterdam hield ook zeventiende-eeuwse uitgevers van commerciële publicaties al bezig. Dat blijkt uit de expositie Rotterdam in een oogopslag, de skyline 1500-2000 in het Historisch Museum. Van de indrukwekkende prospecten uit de collectie van Gemeentearchief tot foto's van de moderne stad (t/m 29 juni).

Ole Bouman, hoofdredacteur van Archis, stelde in museum Boijmans Van Beuningen een tentoonstelling samen uit de collectie van het museum waarbij de architecturale aspecten in de beeldende kunst het uitgangspunt vormen. Egotectuur, t/m 7 september.

In de serie Nine + One van het NAi een tentoonstelling van architect René van Zuuk uit Almere, die uiteenlopende projecten heeft uitgevoerd, variërend van bruggen tot sportvelden. Tot en met 17 juni.

Michel de Klerk is de grote onbekende, bekende van Nederland. Het NAi brengt een hommage aan De Klerk met de grootste schatten uit zijn archief. Tekeningen, meubelstukken, reisschetsen, ontwerpen, brieven en foto's, t/m 3 augustus.

Utrecht

Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Rietveld 1:3, met maquettes van meubelontwerpen van Gerrit Rietveld, t/m 22 juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden