ARCHITECTUUR

De Academie van Bouwkunst presenteert het afstudeerwerk 1995/1996, tot en met 25 oktober in de academie (Waterlooplein 211)...

Amsterdam

Jan Galman (1807-1891) werkte eind vorige eeuw een idee uit voor een vaste oeververbinding over het IJ in Amsterdam. Nu, aan de vooravond van de aanleg van de Noord-Zuidlijn, blikt het Gemeentearchief terug op de hemelbestormer Galman en zijn tijdgenoten. Tevens wordt er aandacht besteed aan het archiveren en verzamelen in het algemeen. Tot en met 1 december.

In het Amsterdams Historisch Museum de tentoonstelling Mensen over de vloer, Wonen in de 19de-eeuwse Da Costabuurt. Kunstenaar en grafisch ontwerper Ton Martens maakte in een woning in de Da Costastraat een 'frottage', een afdruk van de vloer op ware grootte. Tot en met 27 oktober.

Haarlem

In het ABC-architetuurcentrum (Groot Heiligland 47) een aantal exposities. Architectuurfotografie van Fons Brasser, van onder meer de St Bavo Kathedraal en Luchthaven Schiphol (tot en met 10 november). Een overzichtstentoonstelling van de Amsterdamse architect Rudy Uytenhaak, met speciale aandacht voor de herinrichting van het Kennemerplein achter het Haarlemse Centraal Station en de nieuwbouw van het kantoor van de Rijksgebouwendienst. Foto's van Peter van der Steege van het leegstaande oude Energiegebouw aan de Haarlemse Oudeweg (tot en met 20 oktober) en van Bastiaan Ingenhousz van 'architectuur in landschap en stad' (tot en met 27 oktober). Tenslotte tot en met 12 januari Industriële monumenten in Zuid-Kennemerland en hun (her)gebruik, een overzicht van zestig industriële monumenten uit de periode 1850-1940 in de regio.

Kampen

In het Stedelijk Museum tot en met 16 november een tentoonstelling over jugendstil of Amsterdamse School. Kampen heeft een relatief groot aantal monumenten uit de periode 1895-1940. Voornaamste representant is architect G.B. Broekema. Willem Kromhout, de architect van hotel Americain in Amsterdam, bouwde het ziekenhuis de Engelenbergstichting.

Rotterdam

Cees Dam, architect van het nieuwe Centrale Belastinggebouw op de Kop van Zuid, opent vrijdag om 16 uur de expositie De fiscus onderdak, architectuur en huisvesting van de belastingdienst. Tot en met 30 maart in het Belasting Museum (Parklaan 14-16).

Ben Loerakker treedt terug uit de directie van de Architectengroep. Ter gelegenheid daarvan heeft het Nederlands Architectuurinstituut een expositie gewijd aan zijn werk. Loerakker is een exponent van de humane zakelijkheid. Recent werk van hem is het politiebureau te Almere. Tot en met 8 december.

Winka Dubbeldam werkt voor haar architectuur-ontwerpen met computer-animaties. In haar visie is een stad geen vaste verzameling gebouwen en wegen, maar een kruispunt van communicatie- en verkeersstromen. 'Con-tex-ture' heet de weerslag van haar driedimensionaal onderzoek. Tot en met 17 november in de Kunsthal.

Tilburg

De Academie van Bouwkunst brengt een overzicht van afstudeerprojecten van het afgelopen jaar. Opening vrijdag om 16 uur. Tot en met 1 november (wegens herfstvakantie gesloten van 21 tot en met 26 oktober).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden