ARCHITECTUUR

Wat vindt de projectontwikkelaar mooi? Op die vraag probeert Arcam-Galerie (Waterlooplein 211) een antwoord te geven nadat eerst alle wethouders van de stadsdeelraden hun smaak hebben 'prijsgegeven'....

Amsterdam

Hoe plannen we de havens in de moderne metropool? Dit is het onderwerp van een lezing in de serie Capita Selecta, georganiseerd door de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Aan het woord komen Henk de Bruijn van het havenbedrijf Rotterdam en Jan Egbertsen, zijn collega te Amsterdam. Op 22 mei in de Academie voor Bouwkunst, Waterlooplein 211, om 20 uur.

Groningen

Het Noorderplantsoen in Groningen wordt heringericht door het bureau voor tuin- en landschapsarchitectuur Copijn in Utrecht. Het park met zijn illustere paviljoen is tussen 1879 en 1881 aangelegd en nu aan renovatie toe. Stadstuin op de schop, heet de expositie die aan het plantsoen is gewijd in het Centrum voor Architectuur en Stedebouw, Gedempte Zuiderdiep 98. Van 20 mei tot 20 juni.

Het bureau van Adriaan Geuze, West 8, laat in het Groninger Museum de visie op de inrichting van het Nederlands Landschap zien, onder de titel 90.000 pakjes margarine, 100 meter vooruit!, t/m 31 augustus.

Heerlen

De Machinisten heet de tentoonstelling in Vitruvianum over de bouwwerken, de ontwerpen en maquettes van een groep Tsjechische architecten die eind jaren zestig onder de naam Skolka (kleuterklas) bijeenkwam om te werken aan een architectuur met de nadruk op technologie. Coriovallumstraat 9, tot en met 1 juni.

Katwijk

Het Katwijks Museum wijdt een overzichtstentoonstelling aan het voltooide en onvoltooide werk van de Leidse architect Hendrik Johannes Jesse, die ook de villa ontwierp waarin het museum zetelt. H.J. Jesse, Architect 1860-1943, tot en met 29 juni.

Rotterdam

Michel de Klerk is de grote onbekende, bekende van Nederland. Hij ontwierp de Amsterdamse Spaarndammerbuurt, tekende aan de gewelfde gevelwanden van de Vrijheidslaan in Amsterdam en ontwierp tal van ameublementen. Het NAi brengt een eerbetoon aan De Klerk met schatten uit zijn archief. Tot en met 3 augustus.

Het veranderend Rotterdam is onderwerp van een expositie in het Historisch Museum (Korte Hoogstraat 31). Stadsportretten, plattegronden, en zogeheten prospecten tonen de ontwikkeling van havenstad tot metropool. T/m 29 juni.

De Nieuwe Kaart van Nederland ligt voor onbepaalde tijd in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), Museumpark 25.

Utrecht

In Aorta, Achter de Dom 14, de expositie Rietveld 1:3, met maquettes van meubelontwerpen van Gerrit Rietveld, t/m 22 juni.

In het kader van het 10-jarig bestaan van de Hogeschool voor de Kunsten tonen elf oud-studenten architectonische vormgeving en 3D-design 4.554.000 projecties in 575 uur, vanaf vandaag t/m 7 juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden