ARCHITECTUUR

Pi de Bruyn spreekt over het grootstedelijke leisuregebied in Amsterdam-Zuidoost, waarvan hij zelf supervisor is. In dat gebied verrijzen naast de ArenA een megabioscoop, een pophal, een grootwinkelcentrum en een boulevard....

Amsterdam

Jan Galman (1807-1891) werkte eind vorige eeuw een idee uit voor een vaste oeververbinding over het IJ in Amsterdam. Nu, aan de vooravond van de aanleg van de Noord-Zuidlijn, blikt het Gemeentearchief terug op de hemelbestormer Galman en zijn tijdgenoten. Tot en met 1 december.

Eindhoven

In de CASTMobiel, een reizende architectuurexpositie, is tot en met 21 december een stripverhaal van Bert Dirrix te zien. De CASTMobiel staat tegenover de Witte Dame in Eindhoven, waarvoor Dirrix ontwerpen heeft gemaakt. Emmasingel hoek Nieuwe Emmasingel.

Heerlen

Vitruvianum, architectuurcentrum voor de mijnstreek en het Duitse grensgebied, organiseert in de Stadsgalerij (Raadhuisplein 19) een tentoonstelling over moderne architectuur, stedebouw en beeldende kunst in de periode 1926-1962. Tot en met 12 januari. Architecten bouwden onder invloed van Frank Lloyd Wright, toonaangevend architect was Fritz Peutz, en als schilders traden Charles Eyck en Aad de Haas op de voorgrond.

Rotterdam

Europan 4 in Nederland toont alle 245 ingezonde plannen voor Nederlandse Europan-locaties (Emmen, Almelo, Den Haag, Amsterdam-Osdorp en Utrecht) op een overzichtelijke manier. Het thema van de prijsvraag was Bouwen van de stad op de stad, transformatie van stedelijke gebieden.' In de Bovenzaal van het NAi is een Europan-route aangelegd. Tot en met 5 januari 1997.

Ben Loerakker treedt terug uit de directie van de Architectengroep. Ter gelegenheid daarvan heeft het NAi een expositie gewijd aan zijn werk. Loerakker is een exponent van de humane zakelijkheid. Recent werk van hem is het politiebureau te Almere. Tot en met 8 december.

Naar aanleiding van de opening van de Erasmusbrug in het Maritiem Museum tot en met 16 december een tentoonstelling over de bouw en de ontstaansgeschiedenis van Van Berkels brug.

De Nieuwe Maas overbrugd & ondertunneld is een bescheiden expositie over oeververbindingen in Rotterdam in de plaatselijke archiefwinkel, Coolsingel 91 (t/m 25 januari).

Utrecht

De Gemeentelijke Archiefdienst exposeert in het kader van het Jaar van het Industrieel Erfgoed, beeldmateriaal en jubileumboeken van bedrijven in en om Utrecht (t/m 28 december).

Wormer

De ontwikkeling van de Zaan was onderwerp voor een architectuurprijsvraag onder aankomende architecten. Zaterdag wordt in grand café Batavia (Veerdijk 39) bekend gemaakt welk plan in aanmerking komt voor de JA Prijs. De plannen zijn in dat pakhuis-café, een industrieel monument, te bezichtigen (t/m 1 december).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden