ARCHITECTUUR

Jan Galman (1807-1891) ontwierp een vaste oeververbinding over het IJ. Aan de vooravond van de aanleg van de Noord-Zuidlijn blikt het Gemeentearchief terug op de hemelbestormer Galman en zijn tijdgenoten (t/m 1 december)....

Amsterdam

Groningen

Escape to paradise in het Centrum voor Architectuur en Stedebouw (Gedempte Zuiderdiep 98) is een speurtocht naar de bijzondere kwaliteiten van de 'niet-ontworpen leefomgeving' in Groningen. Woonbotenhavens, volkstuintjes, recreatiewoningen of een terrein voor stadsnomaden. 'De rafelrand van de stad', tot en met 10 januari.

Haarlem

In het ABC-architectuurcentrum (Groot Heiligland) een overzicht van de Amsterdamse architect Rudy Uytenhaak, met aandacht voor de herinrichting van het Kennemerplein achter CS in Haarlem en de nieuwbouw van het kantoor van de Rijksgebouwendienst (t/m 12 januari); Industriële monumenten in Zuid-Kennemerland en hun (her-)gebruik, een overzicht van zestig regionale industriële monumenten uit de periode 1850-1940; en Bob Wielaard: meubelontwerpen en interieurideeën (t/m 12 januari).

Heerlen

Vitruvianum, architectuurcentrum voor de mijnstreek en het Duitse grensgebied, organiseert in de Stadsgalerij (Raadhuisplein 19) een tentoonstelling over moderne architectuur, stedebouw en beeldende kunst (1926-1962). Toonaangevend architect was Fritz Peutz, als schilders traden Charles Eyck en Aad de Haas op de voorgrond (t/m 12 januari).

Rotterdam

Europan 4 in Nederland toont alle 245 ingezonden plannen voor Nederlandse Europan-locaties (Emmen, Almelo, Den Haag, Amsterdam-Osdorp en Utrecht). Het thema van de prijsvraag was Bouwen van de stad op de stad. transformatie van stedelijke gebieden. In het Nederlands Architectuurinstituut, t/m 5 januari.

De fiscus onderdak, architectuur en huisvesting van de belastingdienst is een expositie in het Belasting Museum (Parklaan 14-16), t/m 30 maart.

Ben Loerakker, exponent van de humane zakelijkheid, treedt terug uit de directie van de Architectengroep. Het NAi wijdt een expositie aan zijn werk, waaronder het politiebureau van Almere (t/m 8 december).

Zwolle

In het Gemeentearchief (Voorstraat 26) is een tentoonstelling ingericht met ontwerpen van de tien Zwolse stadsarchitecten, eind 19de eeuw tot nu. Bekende namen zijn o.a. L. Krook en J.G. Wiebenga (t/m 20 december).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden