ARCHITECTUUR

De Academie van Bouwkunst presenteert het afstudeerwerk van de studenten uit het jaar 1995-1996, tot en met 25 oktober in de academie zelf (Waterlooplein 211)....

Amsterdam

Jan Galman (1807-1891), timmerman en aannemer, werkte eind vorige eeuw op eigen initiatief ideeën uit voor een vaste oeververbinding over het IJ in Amsterdam. Nu, aan de vooravond van de aanleg van de Noord-Zuidlijn, blikt het Gemeentearchief terug op de hemelbestormer Galman en zijn tijdgenoten. Tot en met 1 december.

In het Amsterdams Historisch Museum de tentoonstelling Mensen over de vloer, Wonen in de 19de-eeuwse Da Costabuurt. Kunstenaar en grafisch ontwerper Ton Martens maakte in een woning in de Da Costastraat een 'frottage', een afdruk van de vloer op ware grootte. Tot en met 27 oktober.

De topografische kaart van vijf bij vijf meter van Amsterdam is aangepast en hangt semi-permanent in de Zuiderkerk in Amsterdam. Nieuwe wegen, verrassende bouwlocaties en onvermoede verbindingen: de Arcam-kaart biedt een fascinerende blik op groot-Amsterdam, van de IJmond tot Almere, van Zandvoort tot aan het Gooi.

Delft

Het Techniek Museum besteedt met de tentoonstelling De Gist, de Fles en de Kabel aandacht aan het industrieel erfgoed. Getoond worden foto's en een bedrijfsfilm uit de jaren twintig van de Gist- en Spiritusfabriek, de Nederlandsche Kabel en machinefabriek Reinveld. Tot en met 31 oktober.

Eindhoven

Museum Kempenland presenteert in het kader van het Jaar van het Industrieel Erfgoed een bescheiden tentoonstelling over de Eindhovense industrieën. Tot en met 10 november.

Hilversum

Het Dienstbodenhuis De Koepel van het voormalige sanatorium Zonnestraal fungeert nu bijna een jaar als bezoekerscentrum en tentoonstellingsruimte. Het oude ronde gebouw van Duiker is opgeknapt door studenten van de TU Delft en is tot en met 3 november elke zondag open van 12 tot 17 uur. Adres: Loosdrechtse Bos 7.

Rotterdam

Het Nederlands Architectuurinstituut begint met een reeks internationale ontmoetingen onder de titel European Dialogue en het spits wordt afgebeten met een Franse kennismaking. De nieuwste Franse architectuur valt op door een geraffineerd gebruik van technologie en traditionalisme: getoond wordt het werk van Decq & Cornette, Jourdan & Perraudin, Soler en Perrault. Tot en met 24 november in de Grote Zaal.

De expositie De fiscus onderdak, architectuur en huisvesting van de belastingdienst, tot en met 30 maart in het Belasting Museum (Parklaan 14-16).

Ben Loerakker treedt terug uit de directie van de Architectengroep. Ter gelegenheid daarvan heeft het NAi een expositie gewijd aan zijn werk. Loerakker is een exponent van de humane zakelijkheid. Recent werk van hem is het politiebureau te Almere. Tot en met 8 december.

Winka Dubbeldam werkt voor haar architectuur-ontwerpen met computer-animaties. In haar visie is een stad geen vaste verzameling gebouwen en wegen, maar een kruispunt van communicatie- en verkeersstromen. 'Con-tex-ture' heet de weerslag van haar driedimensionaal onderzoek. Tot en met 17 november in de Kunsthal.

In het Maritiem Museum een tentoonstelling over de bouw en de ontstaansgeschiedenis van de Erasmusbrug van Ben van Berkel (tot en met 16 december). In de Kunsthal tot en met 17 november een expositie met werk van kunstenaars die zich door 'de zwaan', zoals hij in de volksmond genoemd wordt, lieten inspireren.

Utrecht

De Gemeentelijke Archiefdienst exposeert in het kader van het Jaar van het Industrieel Erfgoed, beeldmateriaal en jubileumboeken van bedrijven in en om Utrecht. Tot en met 28 december.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden