ARCHITECTUUR

Piet Zanstra is de maker van het verguisde en inmiddels afgebroken Maupoleum aan de Amsterdamse Jodenbreestraat. Hij is ook de architect van de bejubelde atelierwoningen aan de Zomerdijkstraat....

Amsterdam

Bergen

In 1905 groeide Bergen uit tot een badplaats voor kunst- en natuurminnend publiek. Belangrijke architecten als Berlage, Springer, Staal, Kropholler en Blaauw lieten er de eerste helft van deze eeuw hun sporen achter. In Museum Kranenburgh tot en met 11 mei een expositie over Bouwkunst in Bergen tussen 1900 en 1940.

Heerlen

In Vitruvianum aandacht voor Het Nieuwe Bouwen in Nederland en Slowakije uit de periode 1918-1940. In het Thermenmuseum, Coriovallumstraat 9. Tot en met 20 april.

Rotterdam

In het NAi de expositie Neanderthal Museum: het gebouw dat de architecten Gunter Zamp Kelp, Julius Krauss en Aro Brandthuber maakten voor de overblijfselen van de eerste mens in Düsseldorf. Tot en met 6 april. Ook: de relatie tussen zonne-energie en architectuur, over de toepassing van fotovoltaïsche zonne-energie. Tot en met 1 juni.

Rotterdam is een echte 'architectuurstad', vindt de plaatselijke VVV, die daarom een aantal extra architectuurrondritten heeft georganiseerd. De eerstvolgende is 5 april. Andere data: 3 mei en 7 juni. Inlichtingen en reserveren onder telefoonnummer: 010-4023233.

Het veranderend Rotterdam is onderwerp van een expositie in het Historisch Museum Rotterdam, Korte Hoogstraat 31. Stadsportretten, plattegronden, en zogeheten prospecten laten de ontwikkeling van havenstad tot metropool zien. Tot en met 29 juni.

Tilburg

Het vormonderzoek van Jan Hoogstad, bijvoorbeeld toegepast in het nieuwe kantoor van de regiopolitie Midden- en West-Brabant, wordt aan de orde gesteld in de CastMobiel, die voor deze gelegenheid voor het gebouw van de regiopolitie staat geparkeerd. Ringbaan West 232, tot en met 4 mei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden