ARCHITECTUUR

In het dienstbodenhuis De Koepel, onderdeel van Duikers sanatorium Zonnestraal in Hilversum, een tentoonstelling over de restauratie van De Koepel door studenten van de faculteit Bouwkunde van de TU in Delft, onder begeleiding van prof....

In Het Schielandshuis (Korte Hoogstraat 31) in Rotterdam staat de maquette van de Nieuwe Delftse Poort opgesteld, die de kunstenaar Cor Kraat maakte. Het ontwerp is gebaseerd op de oude Delftse Poort die tijdens de oorlog verloren ging. Naast de maquette ook de geschiedenis van de poort, die teruggaat tot de veertiende eeuw. Tot en met 29 september.

De ruimtelijke ontwikkeling van het AZG-terrein in Groningen, waar recentelijk het ziekenhuis van Wytze Patijn is voltooid, is onderwerp van de tentoonstelling Stad binnen de stad in het Centrum voor Architectuur en Stedebouw in Groningen (Gedempte Zuiderdiep 98). Tot half juni.

Mart van Schijndel voltooide onlangs een opvallend appartementenblok aan het Pieterskerkhof in Utrecht. In zijn werk verenigt hij eenvoud en complexiteit, kleur en licht, Japanse eenvoud en theatraliteit. In het ABC Haarlem, Groot Heiligland 47. Tot en met 23 juni.

De villa die Gerrit Rietveld in 1957/1958 in Ilpendam bouwde, geldt als een hoogtepunt van het naoorlogse modernisme, dat zich in de jaren vijftig en zestig over Nederland verspreidde. Flats, bungalows, overheidsgebouwen, woonwijken: ze werden gekenmerkt door een open, dynamische manier van bouwen. Typisch modernistische gebouwen uit deze periode zijn de Euromast en het Hilton Hotel van Maaskant, het Biovakantieoord van Oud bij Arnhem of de Lijnbaan van Van den Broek en Bakema. In het Nederlands Architectuur Instituut in Rotterdam de expositie De moderne jaren vijftig en zestig. Tot en met 21 juli.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden