ARCHITECTUUR

Erfafscheidingen is het beladen onderwerp van een expositie die op 28 juni open gaat in architectuurcentrum Casla, Markt 110 Haven....

Almere

Amsterdam

Amsterdam laat de architectuuroogst 1994-1996 zien in Arcam, Waterlooplein 213. Van 28 juni tot en met 23 augustus.

Hoe de westelijke tuinsteden van Amsterdam geworden zijn op basis van het Algemeen Uitbreidingsplan van 1935 is te zien in het Amsterdam Historisch Museum, van 27 juni t/m 24 augustus. Niet alleen het verleden komt op panelen en in maquettes aan bod, ook de actuele invullingen rond de Sloterplas zijn opgenomen.

Den Haag

Tot en met 11 juli de nieuwe oogst van gebouwen in Den Haag, te zien in het Atrium van het Haagse stadhuis. Twee fietsroutes leiden langs de nieuwe aanwinsten. Start Atrium Stadhuis, vanaf 10.00 uur op zaterdag 28 en zondag 29 juni.

Groningen

In het Centrum voor Architectuur en Stedenbouw, Gedempte Zuiderdiep 98, werk van negen studenten aan de Academie voor Bouwkunst. Van 1 juli tot en met 8 augustus. Zaterdag 28 juni een stadswandeling langs geheime plekken. Begin Academieplein, Broerstraat. Aanvang 13.00 uur. Zondag 29 juni vanaf de Noorderbegraafplaats een excursie langs begraafplaatsen (aanvang 13.00 uur).

Hoorn

Frans Johan Ghijsels woonde en werkte in Indonesië tussen 1910 en 1929. Daar bouwde hij woningen, kerken en kantoren die verwant zijn aan de Amsterdamse School en Bauhaus. Beroemd is het hoofdkantoor voor de KPM in Semarang. Een overzicht van dit onbekende werk nu in het Westfries Museum, van 26 juni tot en met 17 augustus.

Rotterdam

Op de Dag van de Architectuur (eigenlijk 1 juli) speelt Rotterdam in op het thema Centrum aan de Rivier. Op zondag 29 juni staan gebouwen open aan de oevers van de Maas tussen Willemsbrug en Maastunnel, zoals het Maastheater van Hubert Jan Henket, het bruggencentrum van Peter Wilson en het Marine Safety International van Norman Foster, sociëteit De Illusie, het Witte Huis en het luisterrijke pand van Ooms Makelaars. Er vertrekt een boot vanaf 10.30 uur vanaf het Informatiecentrum Kop van Zuid, Stieltjesstraat 21. De gebouwen zijn open van 10 uur tot 17 uur.

Henri Evers is de ontwerper van het Rotterdams stadhuis, gebouwd tussen 1913 en 1920. Destijds was het een omstreden keus, want een traditioneel bouwwerk. Het is Evers' magnum opus gebleven, en een voorbeeld van eclectische architectuur dankzij de combinatie van trapgevels, Franse renaissance elementen en Egyptische en gothische versierselen. Het NAi wijdt een expositie aan Evers, van 28 juni tot en met 14 september. Het NAi is open op de Dag van de Architectuur, met gratis rondleidingen.

Schiedam

Schiedam toont op 28 juni zijn nieuwbouw, en is vooral trots op het Stadserfcomplex waarin theater, bibliotheek, archief en stadswinkel zijn ondergebracht. Voorproefje van een centrum dat volgend jaar opengaat. Inlichtingen tel. 010-2730122.

Utrecht

Architectuurcentrum Aorta maakt op 28 juni bekend wie in Utrecht de Rietveldprijs heeft gewonnen. Genomineerd zijn de toneeltoren van de stadsschouwburg, het nieuwe Universiteitsmuseum en de faculteit voor economie en management van de Hogeschool. Een excursie naar de projecten vertrekt zaterdag vanaf 11.00 uur bij Aorta, Achter de Dom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden