ARCHITECTUUR

In de Zuiderkerk maquettes, foto's en artist's impressions van drie ontwerpen voor de Javabrug, de nieuwe verbinding tussen het Java-eiland en de Oostelijke Handelskade....

Amsterdam

In Arcam, Waterlooplein 213, een tentoonstelling over de zuidas van de ringweg Amsterdam waar de komende jaren veel bouwactiviteit is. Tussen Schiphol en Arena is onder meer gepland de nieuwe ABN Amro-toren. En er wordt gedacht aan een snelweg van twee lagen. Tot en met 8 februari.

De topografische kaart van vijf bij vijf meter van Amsterdam hangt semi-permanent in de Zuiderkerk. Nieuwe wegen, verrassende bouwlocaties en onvermoede verbindingen: de Arcam Kaart biedt een fascinerende blik op 'groot Amsterdam'. Sinds kort is de Arcam Kaart ook op Internet te raadplegen.

Deventer

In Galerie Rondeel (Achter de muren zandpoort 12) t/m 9 februari de tentoonstelling 'Ruimte en route', ingericht door architectenbureau Van den Broek en Bakema. Op 15 januari geeft Meindert Booy, lid van de directie van het bureau, om 19.30 uur een lezing over het huidige werk en de 'inspiraties uit het archief'.

Haarlem

In het Architectuurcentrum ABC (Groot Heiligland 47) laat tekenaar, ontwerper Joost Swarte zijn fascinatie voor architectuur zien. Daarbij horen ook zijn bouwsels L'Arquitextura Antiestatica die hij voor het cultuurcentrum van Barcelona maakte. Tot en met 26 januari.

Rotterdam

De tentoonstelling Twee eeuwen onderwijsarchitectuur in het Nederlands Architectuurinstuut laat zien welke opvattingen er door de jaren heen bestonden over de eisen waaraan een schoolgebouw moest voldoen. Vanaf 1 januari is de scholenbouw geen zaak meer van de overheid. Tot en met 2 maart.

De fiscus onderdak, architectuur en huisvesting van de belastingdienst is een expositie in het Belasting Museum (Parklaan 14-16), t/m 30 maart.

Onder de noemer Jan Steen, schilder en verteller toont het Rijksmuseum een groot overzicht (t/m 12 januari).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.