ARCHITECTUUR

Met negen wekelijkse symposia in het NAi in Rotterdam wordt de toekomst van Rotterdam verkend onder de titel Scenario's Rotterdam 2045....

Tot en met 20 oktober in het stadskantoor van De Baarsjes (Baarsjeswde buurt zijn de afgelopen jaren woningblokken van Staal en Van der Mey uit de jaren twintig gerenoveerd. De expositie reist ook langs andere stadsdeelraadkantoren.

Wat is heden ten dage de invloed van Vitruvius op de architectuur? De erfenis van Vitruvius, schrijver van het tractaat De architectura libri X (tien boeken over architectuur), komt aan de orde op een driedaags congres in het stadhuis in Heerlen op 13, 14 en 15 oktober. Het congres staat open voor studenten, wetenschappers en andere belangstellenden. Inlichtingen tel. 045-5604404.

Onlangs werd in Haarlem Huis ter Kleef opgegraven. In zijn lezing 'bouwhistorie van het kasteel Huis ter Kleef' gaat bouwhistoricus Jan Kamphuis in op de betrouwbaarheid van zestiende-eeuwse reconstructie-tekeningen ten opzichte van opgegraven bouwresten. Op 16 oktober om 20 uur in het Archeologisch Museum (Grote Markt 18) in Haarlem.

Het werk van Wytze Patijn, de nieuwe Rijksbouwmeester, wordt tot en met 10 december belicht in het ABC Haarlem, Groot Heiligland 47 Haarlem. Patijn heeft onder meer woningen ontworpen in Nieuw-Sloten (Amsterdam) en is verantwoordelijk geweest voor de restauratie van de Kiefhoek van Oud in Rotterdam. Tevens in ABC werk van de Heemsteedse architecten Pirkko en Carel van Bruggen.

Het Groot Kasteel in Deurne als nieuwe behuizing voor het museum De Wieger. Het is een van de projecten die voortvloeit uit de taakstelling van het Stimuleringsfonds voor Architectuur: interventies in de historische context. Re Arch, nieuwe ontwerpen voor oude gebouwen, is de titel van boek en tentoonstelling over dit onderwerp; tot en met 29 oktober in het NAi in Rotterdam.

Oma, het bureau van Rem Koolhaas, heeft inmiddels al een generatie architecten opgeleid en 'doorgestuurd'. De sublieme start van een architectengeneratie in het NAi in Rotterdam, tot en met 5 november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden