ARCHITECTUUR

De tentoonstelling Theater. . ., Theater. . .! laat de ontwikkeling zien van het Europese theater. Vanaf het Griekse theater, het Colosseum tot aan de twintigste eeuw en de nieuwe theaters in Nederland....

Amsterdam

In de Zuiderkerk maquettes, foto's en artist's impressions van drie ontwerpen voor de Javabrug, de nieuwe verbinding tussen het Java-eiland en de Oostelijke Handelskade. Tot en met 1 maart.

Bergen

In 1905 groeide Bergen uit tot een badplaats voor kunst- en natuurminnend publiek. Architecten als Berlage, Springer, Staal, Kropholler en Blaauwhebben er tussen 1900 en 1940 ontwerpen gemaakt en gebouwd. Ook vertegenwoordigers van het organisch bouwen en de Amsterdamse School hebben er sporen achtergelaten. In Museum Kranenburgh tot en met 11 mei een tentoonstelling over de bouwkunst in Bergen en Bergen aan Zee in de periode 1900-1940.

Groningen

Het Centrum voor Architectuur en Stedebouw (Gedempte Zuiderdiep 98) toont vanaf 17 februari de dubbeltentoonstelling Inside Randstad Holland en Regio Groningen-Assen. De eerste toont de bekroonde resultaten van een internationale ontwerperscompetitie uit 1995 waarin deelnemers hun visie gaven op de verhouding tussen de Randstad en het Groene Hart. Regio Groningen-Assen 2030 is een presentatie van de recent ontwikkelde regionale toekomstvisie voor dit gebied. Tot en met 21 maart.

Helmond

'The gate of the present' is de titel voor een expositie van lego-maquettes. Jonge ontwerpers uit de hele wereld kregen de opdracht een ontwerp te maken voor een 'poort van het heden', met behulp van de bekende rode, blauwe en gele plastic steentjes. In het Gemeentemuseum, tot en met 25 mei.

Maastricht

De Spaanse architect Antonio Cruz houdt vrijdag op de Academie van Bouwkunst (Tongersestraat 49 A) een lezing over actuele projecten van zijn architectenbureau Cruz en Ortiz Architecten Barcelona. Het bureau is geselecteerd voor het ontwerp van een voetgangersbrug over de Maas in Maastricht. Cruz bouwde onder meer het spoorwegstation in Sevilla en een busstation in Madrid. Aanvang om 20.00 uur.

Rotterdam

Sinds 1 januari is de scholenbouw niet langer een zaak van de rijksoverheid, maar van gemeente of stichting. Dat betekent het einde van de onderwijsarchitectuur zoals die tweehonderd jaar bestond. De tentoonstelling Twee eeuwen onderwijsarchitectuur in het Nederlands Architectuurinstituut, ingericht door Ben van Os, laat zien welke opvattingen er door de jaren heen bestonden over de eisen waaraan een schoolgebouw moest voldoen. Tot en met 2 maart.

Thessaloniki is Culturele Hoofdstad van Europa in 1997. Acht prominente architecten zijn gevraagd een pier te ontwerpen langs de kust van de stad. Onder hen Aldo en Hannie van Eyck, Rem Koolhaas en Alvaro Siza. Tot en met 16 februari zijn in het NAi de schetsen te zien.

De fiscus onderdak, architectuur en huisvesting van de belastingdienst is een expositie in het Belasting Museum (Parklaan 14-16), tot en met 30 maart.

Utrecht

Wat wenst u, als architect, de bewoners van Utrecht en omgeving voor 1997 toe op het gebied van architectuur en stedenbouw? Op die vraag geven architectenbureaus uit Utrecht en omgeving beeldend antwoord in architectuurcentrum Aorta. Op zicht 1997, tot en met 9 maart.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden