ARCHITECTUUR

Bouwmeester Salm, bekend van Paradiso, het RIOD-hoofdkwartier en het aquariumgebouw van Artis wordt herdacht op een expositie in het Gemeentearchief (Amsteldijk 67)....

Amsterdam

De architectuur van de Jordaan is een van de invalshoeken waarmee de bekendste wijk van Amsterdam is bekeken op de expositie in de Posthoornkerk, Haarlemmerstraat 126. Foto's van de bekritiseerde stadsvernieuwing naast portretten van bewoners. Tot en met 26 oktober.

Den Bosch

Den Bosch krijgt een volledig veranderde spoorstrook, waar de architect Charles Vandenhove een nieuwe rechtbank bouwt en Rob Steenhuis een nieuw station. La Gare heet dit gebied en het wordt belicht in het Noordbrabants Museum, tot en met 30 november. Dinsdag houdt Steenhuis om 14 uur in het museum een lezing over zijn ontwerp.

Hoorn

Alberts & Van Huut exposeren werk in een kleine tentoonstelling in het Architectuurcentrum (in de Openbare Bibliotheek). Aanleiding is de nieuwe schouwburg in Hoorn die Alberts & Van Huut gaan ontwerpen en waarvan onder meer de maquette, tekeningen en foto's worden gepresenteerd (tot en met 8 november).

Rotterdam

Het werk van Charles Correa, Raj Rewal, Balkrishna Doshi en Rewathi Kamath, vier vooraanstaande architecten uit India staat centraal op de tentoonstelling 'Vier visies op Indiase architectuur' in het Nederlands Architectuurinstituut. De tentoonstellinmg gaat vooral over de identiteit van de Indiase architectuur die na een lange periode van Britse overheersing teruggreep op de oude bouwtradities. De tentoonstelling wordt omlijst met lezingen waarvan zaterdag de eerste in de reeks. Ashok Bhalotra spreekt dan om 14.30 uur over Charles Correa. De tentoonstelling in de Entreehal van het NAi (Museumpark 25) duurt t/m 16 november.

In het Nederlands Architectuurinstituut ook een expositie over leven en werk van Johannes Hendrik Leliman (1878- 1921). Leliman is onder meer bekend geworden van de ANWB-paddenstoel. Van hem zijn t/m 16 januari presentatietekeningen en reisschetsen te zien. In dezelfde galerij een overzicht van negentiende-eeuwse architectuur.

In het NAi tevens de installatie 'Beyond the walls' van Daniel Libeskind, waarin zijn nieuwste werken en tekeningen zijn uitgestald. Libeskind is een Amerikaan van Poolse afkomst die woont en werkt in Berlijn. Tot en met 23 november.

Uden

De Pronkkamer Uden laat zien wat er in Brabant de laatste jaren aan podia is bijgebouwd. Aanleiding is het nieuwe theater ter plaatse. Tot en met 7 december.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden