ARCHITECTUUR

De historische binnenstad van Paramaribo is toe aan een opknapbeurt, en de Surinaamse regering heeft daarvoor een plan ingediend bij de Unesco in Parijs....

Amsterdam

Bouwmeester Salm, bekend van Paradiso, het RIOD-hoofdkwartier en het aquariumgebouw van Artis wordt herdacht op een expositie in het Gemeentearchief (Amsteldijk 67). Tot en met 30 november zijn aquarellen en bouwtekeningen te zien die een beeld geven van een stad die in de ban raakt van de industrie. Vader en zoon Salm ontwierpen ook tal van fabrieken, remises en banken.

Huis van God is een tentoonstelling in het Bijbels Museum (Herengracht 366) over de inrichting van de godshuizen, t/m 9 november.

Den Bosch

Den Bosch krijgt een volledig veranderde spoorstrook, waar de architect Charles Vandenhove een nieuwe rechtbank bouwt en Rob Steenhuis een nieuw station. La Gare heet dit gebied en het wordt belicht in het Noordbrabants Museum, tot en met 30 november.

Groningen

'Bij nader inzien' is een expositie over wederopbouwarchitectuur in Groningen in het Centrum voor Stedenbouw en Architectuur (Gedempte Zuiderdiep 98). Tot en met 31 oktober saaie, monotone en oninteressante invullingen in de geteisterde binnenstad. Of gaan we die nu anders waarderen?

Haarlem

In het Architectuurcentrum ABC (Groot Heiligland 47) de tentoonstelling 'Ritme en dynamiek, 15 jaar architectuur van ir. Jan Splinter'. Splinter is vooral bij vakgenoten bekend door zijn woongebouw Morsweg in Leiden. Daar begint ook een expositie rond de architecten Zwarts & Jansma, bekend van de Hortus in Amsterdam en, sinds kort, metrostation Wilhelminahof in Rotterdam. Tot en met 23 november.

Hilversum

MVRDV, onder meer bekend van de nieuwe Villa VPRO, toont zeven omgevingen van wonen en werken in galerie Exedra (Langestraat 52), van 25 oktober tot en met 30 november. Met zijn ontwerpen doorbreekt het Rotterdamse bureau de scheidslijn tussen stedenbouw, interieur-, meubel- en tuinontwerp.

Hoorn

'Organische' architecten Alberts & Van Huut exposeren hun werk in het Architectuurcentrum, gevestigd in de Openbare Bibliotheek. Aanleiding is de nieuwe schouwburg in Hoorn die Alberts & Van Huut ontwerpen en waarvan onder meer de maquette, tekeningen en foto's worden gepresenteerd (tot en met 8 november).

Rotterdam

Alvaro Siza heeft een plan gemaakt voor de wederopbouw van het Chiado in Lissabon, de stadswijk die in 1988 gedeeltelijke door brand werd verwoest. Op 29 oktober gaat in het Nederlands Architectuur instituut een expositie open over het stedenbouwkundig plan en de uiteindelijke resultaten. Tot en met 30 november. Verder in het NAi de installatie

'Beyond the walls' van Daniel Libeskind, waarin zijn nieuwste werken en tekeningen zijn uitgestald (t/m 23 november) en een expositie over Johannes Hendrik Leliman (1878- 1921), bekend geworden door de ANWB-paddenstoel (t/m 16 januari).

Utrecht

Het Waterleidingmuseum (Lauwerhof 29) brengt een overzicht van watertorens in Nederland. Tot en met 16 november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden