ARCHITECTUUR

Jan Galman (1807-1891) werkte eind vorige eeuw een idee uit voor een vaste oeververbinding over het IJ in Amsterdam. Nu, aan de vooravond van de aanleg van de Noord-Zuidmetrolijn, blikt het Gemeentearchief terug op de hemelbestormer Galman en zijn tijdgenoten....

Amsterdam

Haarlem

In het ABC-architectuurcentrum (Groot Heiligland) tot en met 10 november architectuurfoto's van Fons Brasser en tot en met 12 januari Industriële monumenten in Zuid-Kennemerland en hun (her-) gebruik, een overzicht van zestig industriële monumenten uit de periode 1850 tot 1940 in de regio. Bij ABC ook Bob Wielaard en zijn meubelontwerpen en interieurideeën.

Kampen

In het Stedelijk Museum tot en met 16 november een tentoonstelling over jugendstil of Amsterdamse School. Kampen heeft een relatief groot aantal monumenten uit de periode 1895 tot 1940. Voornaamse representant is architect G.B. Broekema. Willem Kromhout, de architect van hotel Americain in Amsterdam, bouwde het ziekenhuis de Engelenbergstichting.

Rotterdam

Het Nederlands Architectuurinstituut begint met een reeks internationale ontmoetingen onder de titel European Dialogue en het spits wordt afgebeten met een Franse kennismaking. De nieuwste Franse architectuur valt op door een geraffineerd gebruik van technologie en traditionalisme: getoond wordt het werk van Decq & Cornette, Jourdan & Perraudin, Soler en Perrault. Tot en met 24 november in de Grote Zaal.

Ben Loerakker treedt terug uit de directie van de Architectengroep. Ter gelegenheid daarvan heeft het NAi een expositie gewijd aan zijn werk. Loerakker is een exponent van de humane zakelijkheid. Recent werk van hem is het politiebureau te Almere. Tot en met 8 december.

Winka Dubbeldam werkt voor haar architectuur-ontwerpen met computer-animaties. In haar visie is een stad geen vaste verzameling gebouwen en wegen, maar een kruispunt van communicatie- en verkeersstromen. 'Con-tex-ture' heet de weerslag van haar driedimensionaal onderzoek. Tot en met 17 november in de Kunsthal.

Naar aanleiding van de opening van de Erasmusbrug in het Maritiem Museum tot en met 16 december een tentoonstelling over de bouw en de ontstaansgeschiedenis van Van Berkels brug en in de Kunsthal tot en met 17 november een expositie met werk van kunstenaars die zich door 'de zwaan' lieten inspireren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden