ARCHITECTUUR

Huis van God, in het Bijbels Museum (Herengracht 366) gaat over de inrichting van kerken, moskeeën en synagogen. Tot en met 9 november....

Amsterdam

Piet Zanstra is de maker van het verguisde en inmiddels afgebroken Maupoleum aan de Amsterdamse Jodenbreestraat. Hij is ook de architect van de bejubelde atelierwoningen aan de Zomerdijkstraat. Zanstra, geboren in 1905, staat weer in de schijnwerpers in de Arcam-Galerie, Waterlooplein 213. Tot en met 10 mei.

Groningen

Het bureau van Adriaan Geuze, West 8, laat in het Groninger Museum de visie op de inrichting van het Nederlands Landschap zien, onder de titel 90.000 pakjes margarine, 100 meter vooruit!. Hoe verandert Nederland met meer infrastructuur en woningbouw op Vinex-lokaties. Tot en met 31 augustus.

Haarlem

Tuinarchitectuur van 1900 tot heden in Zuid-Kennemerland, dat is het lente-onderwerp van architectuurcentrum ABC, Groot Heiligland 47. Te zien zijn de ontwerpen van D. Tersteeg, G. Bleeker en Els Proost. Tot en met 22 juni. Daar ook tuinkunst van Hans van Bentem.

Heerlen

In Vitruvianum komen op de tentoonstelling De Machinisten de bouwwerken, de ontwerpen en maquettes aan bod van een groep Tsjechische architecten die onder de naam Skolka (kleuterklas) eind jaren zestig bijeenkwamen om te werken aan een architectuur die de nadruk zou leggen op technologie. Coriovallumstraat 9, tot en met 1 juni.

Katwijk

Het Katwijks Museum wijdt een overzichtstentoonstelling aan het werk van de Leidse architect Hendrik Johannes Jesse. Tot en met 29 mei.

Rotterdam

Coast Wise Europe is een manifestatie van de Academie van Bouwkunst Rotterdam waarbij studenten uit 21 landen de opdracht kregen om 100 kilometer van de eigen kust en een eiland nauwkeurig te onderzoeken. Drie kusten heeft het NAi uitgelicht: de Baltische, Mediterrane en Atlantische kust. Tot en met 11 mei.

Bioscoop Thalia, het stationspostkantoor en schoenenzaak Huf zijn herkenbare panden in Rotterdam, gebouwd in de naoorlogse jaren. Er leven nu plannen en ideeën om ze een nieuwe functie te geven. Wat en hoe is te zien bij het NAi, tot en met 11 mei.

Rotterdam is een echte 'architectuurstad', vindt de plaatselijke VVV, die daarom een aantal extra architectuurrondritten heeft georganiseerd. De eerstvolgende is 3 mei. Inlichtingen en reserveren onder telefoonnummer: 010-4023233.

Het veranderend Rotterdam is onderwerp van een expositie in het Historisch Museum (Korte Hoogstraat 31). Stadsportretten, plattegronden, en zogeheten prospecten laten de ontwikkeling van havenstad tot metropool zien. Tot en met 29 juni.

Utrecht

Ter afsluiting van de tentoonstelling Archiprex Europe houdt architect Bob van Reeth op 2 mei een lezing over de theorie en de praktijk van het ruimtelijk ontwerpen. In Aorta, Achter de Dom 14, om 16 uur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden