ARCHITECTUUR

Bouwmeester Salm, bekend van Paradiso, het RIOD-hoofdkwartier en het aquariumgebouw van Artis wordt teruggehaald op een expositie in het Gemeentearchief (Amsteldijk 67)....

Amsterdam

De architectuur van de Jordaan is een van de invalshoeken waarmee de bekendste wijk van Amsterdam is bekeken op de expositie in de Posthoornkerk, Haarlemmerstraat 126. Foto's van de bekritiseerde stadsvernieuwing naast portretten van bewoners. Tot en met 26 oktober.

Den Bosch

Den Bosch krijgt een volledig veranderde spoorstrook, waar de architect Charles Vandenhove een nieuwe rechtbank bouwt en Rob Steenhuis een nieuw station. La Gare heet dit gebied en het wordt belicht in het Noordbrabants Museum, tot en met 30 november.

Groningen

'Bij nader inzien' is een expositie over wederopbouwarchitectuur in Groningen in het Centrum voor Stedenbouw en Architectuur (Gedempte Zuiderdiep 98). Tot en met 31 oktober saaie, monotone en oninteressante invullingen in de geteisterde binnenstad. Of gaan we die nu anders waarderen?

Haarlem

In het Architectuurcentrum ABC (Groot Heiligland 47) de tentoonstelling 'Ritme en dynamiek, 15 jaar architectuur van ir. Jan Splinter'. Splinter is vooral bij vakgenoten bekend door zijn woongebouw Morsweg in Leiden. Daar begint ook een expositie rond de architecten Zwarts & Jansma, bekend van de Hortus in Amsterdam en, sinds kort, metrostation Wilhelminahof in Rotterdam. De tentoonstelling is te zien tot en met 23 november.

Hoorn

Alberts & Van Huut exposeren werk in een kleine tentoonstelling in het Architectuurcentrum (in de Openbare Bibliotheek). Aanleiding is de nieuwe schouwburg in Hoorn die Alberts & Van Huut gaan ontwerpen en waarvan onder meer de maquette, tekeningen en foto's worden gepresenteerd (tot en met 8 november).

Rotterdam

In het NAi (Museumpark 25) een expositie over leven en werk van Johannes Hendrik Leliman (1878- 1921). Leliman is onder meer bekend geworden van de ANWB-paddenstoel. Van hem zijn t/m 16 januari presentatietekeningen en reisschetsen te zien. In dezelfde galerij een overzicht van negentiende-eeuwse architectuur.

Utrecht

Architect Herman Hertzberger heeft een keus gemaakt uit de collectie foto's over het Utrechtse stadsbeeld. In Aorta (Achter de Dom 14), tot en met 12 oktober.

Het Waterleidingmuseum (Lauwerhof 29) brengt een overzicht van watertorens in Nederland. Tot en met 16 november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden