ARCHITECTUUR

Afgestudeerden aan de afdeling architectonische vormgeving/monumentaal en 3D-design van de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem tonen hun werk in de HKA-tentoonstellingshal, Oude Kraan 26, t/m 5 juli....

Arnhem

Den Haag

In Pulchri Studio een fotografisch overzicht van Art Nouveau Architectuur in Den Haag. Geen enkele andere stad bevat zoveel voorbeelden van art nouveau-architectuur als Den Haag. Tijdens de tentoonstelling, die loopt t/m 9 augustus, zijn er bustochten door de stad: alle zaterdagen en zondagen t/m 26 juli om 14 uur vanaf Museum Het Paleis. Reserveren tel. 070-3455850.

Eindhoven

Het Vormgeversoverleg Eindhoven organiseert samen met bioscoop Plaza Futura een manifestatie over stad en film onder de titel Stad zonder eigenschappen. Die manifestatie begint op 3 juli om 12.30 uur met lezingen en films en wordt afgesloten met een openluchtfilm op het Lichtplein Witte Dame.

Heerlen

Jos. Klijnen (1887-1973) wordt gezien als de Nederlandse pionier van de organische stad. Hij is ook een vertegenwoordiger van de Rotterdamse avantgarde in de jaren twintig. Vitruvianum, centrum voor architectuur en stedenbouw, haalt Klijnen uit de schaduw. Met name op de stedenbouw in Limburg heeft Klijnen zijn stempel gedrukt. Coriovallumstraat 9, van 5 juli tot 13 september.

Hilversum

Het souterrain van het Hilversumse raadhuis heet sinds kort Dudok Centrum en de eerste wisselexpositie die daar wordt gehouden, behandelt de ontwikkeling van de geplande Dudokstad, naar de autostad uit de jaren vijftig en zestig tot de (gesampelde) Zapcity.

Maastricht

Mario Botta is een van de buitenlandse architecten die bouwt op het Sphinx/Ceramique-terrein. Eind juni bereikte zijn woon- en kantoorblok La Fortezza het hoogste punt. Nu is er ook een expositie over dat gebouw, in het nabijgelegen Bonnefantenmuseum, Avenue Ceramique, t/m 27 september.

Rotterdam

In het Nederlands Architectuurinstituut (Museumpark 25) staat sinds deze week een maquettoscoop, waarmee het publiek door middel van de vingercamera gebouwen kan wijzigen, slopen of opbouwen. Het NAi is deze zomer op vrijdag tot 20 uur open. In het instituut ook projecten van de Finse architect Alvar Aalto (t/m 16 augustus) en een tentoonstelling over architectenbureau Van Nieukerken (t/m 26 juli).

Tilburg

Tot en met 26 juli is in de CASTMobiel, de mobiele expositieruimte van het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilbrug (CAST), de kunst van de openbare ruimte te zien. De CASTMobiel zwerft door de stad en staat t/m 11 juli op het Koningsplein en van 12 t/m 26 juli bij winkelcentrum Heyhoef. Steeds woensdag t/m zondag van 12 tot 17 uur.

De dag van de architectuur woedt nog wat na: zaterdag 4 juli houdt de BNA-afdeling Tilburg een fietsroute langs de nominaties voor de openbare ruimte. Aanvang om 11.00 uur bij centrale hal/trap Emma-passage. Tot en met vandaag kan het publiek via de wensmachines op diverse plekken in Tilburg nog zijn stem uitbrengen op de meest gewaardeerde straten en pleinen in de stad. Uitslag volgt vrijdag 3 juli in de Concertzaal om 16.00 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden