Architectuurinstituut benoemt Amerikaan Betsky tot directeur

De Amerikaanse architect en kunsthistoricus Aaron Betsky is gisteren benoemd tot directeur van het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam. Betsky wordt de opvolger van de Duitse Kristin Feireiss....

Hij is een ervaren docent, architectuurcriticus en tentoonstellingsmaker, en als zodanig ook in Nederland bekend. Een paar weken geleden hield hij nog een lezing in de Academie van Bouwkunst in Amsterdam.

Aaron Betsky (1958) is sinds 1995 curator architectuur, design en digitale projecten van het Museum of Modern Art in San Francisco. Hij heeft een respectabel aantal boeken op zijn naam staan en publiceert geregeld in architectuurtijdschriften, waaronder het Nederlandse Archis. Hij groeide op in Nederland en spreekt vloeiend Nederlands. Betsky verheugt zich zeer, zei hij gisteren telefonisch vanuit New York, op zijn nieuwe functie. Hij is al begonnen hier een huis te zoeken.

Hij kent het NAi, zei hij, als bezoeker, maar hij heeft ook lezingen gegeven in het instituut. Voor het bestuur van het NAi was hij dé man, omdat hij 'kennis heeft van de geschiedenis van de architectuur in Nederland, de actuele situatie, het architectuurbeleid en de ruimtelijke ontwikkeling en tegelijk beschikt over een internationaal netwerk van contacten en aanzien geniet in de nationale en internationale vakwereld'.

Betsky kwam als vierjarige met zijn ouders naar Nederland, hij volgde hier de lagere school en de middelbare school, maar keerde terug naar Amerika om daar te gaan studeren aan de Yale School of Architecture in Connecticut. Hij werkte daarna een aantal jaren als architect, onder andere bij Frank O. Gehry, tot hij zich meer ging toeleggen op lesgeven en schrijven over architectuur.

De banden met Nederland heeft hij altijd aangehouden, hij volgde de ontwikkelingen in de Nederlandse architectuur op de voet. 'Wat architectuur en ontwerpen betreft, is Nederland het centrum van de wereld', zegt hij, 'er gebeurt daar meer dan in enig ander land in de wereld.' Hij is druk bezig met een boek over dit uitgangspunt.

Hij kent de historische collectie van het NAi, maar niet goed genoeg. 'Een van de eerste dingen die ik zal doen, is heel zorgvuldig bestuderen wat er in de collectie zit en wat daarmee gedaan kan worden.' Hij wil die collectie graag verder uitbouwen en gebruiken voor tentoonstellingen. 'Architectuur is een belangrijk onderdeel van de cultuur, het leeft erg sterk maar het heeft ook een geschiedenis.'

Kristin Feireis, die sinds 1996 het directeurschap van het NAi bekleedt, wordt in juni directeur van de Internationale Architectuur Biënnale die in 2002 in Rotterdam wordt gehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden