Architecten: te veel studenten architectuur

Het aantal studenten dat begint aan een studie architectuur of een aanverwante opleiding, moet drastisch omlaag. Daarvoor pleit de Branchevereniging voor Nederlandse architectenbureaus (BNA) dinsdag. Volgens de BNA is er een veel groter aanbod aan afgestudeerden dan er vacatures zijn.

redactie
Nederlands Architectuurinstituut Beeld ANP
Nederlands ArchitectuurinstituutBeeld ANP

'De arbeidsmarkt in de architectenbranche is op dit moment extreem slecht en vooralsnog is er geen zicht op verbetering', stelt BNA-voorzitter Willem Hein Schenk. Onlangs werd bekend dat in de architectenbranche alleen de faculteit bouwkunde van de TU Delft volgend academiejaar een numerus fixus hanteert. De BNA betreurt het dat niet meer architectuuropleidingen het aantal studenten beperken.

Jaarlijks studeren er in Nederland 500 tot 1000 mensen af aan een architectuuropleiding, schat de BNA. 'Dat aantal moet drastisch omlaag. Laten we zeggen dat het zeker onder de 500 moet komen te liggen', zegt Schenk. Hij pleit voor een goede selectie aan de poort. 'We hebben minder mensen nodig, maar wel mensen met talent en ambitie. Daarop moeten we selecteren', stelt hij voor. Hij tekent daarbij aan dat jong talent ten allen tijde nodig blijft voor de doorstroming.

In 2007 waren nog zo'n 12.000 mensen werkzaam in de branche, inmiddels ligt het onder de 7000. Wel is het aantal architectenbureaus fors gestegen, van ruim 3000 in 2007 naar 5200 in 2012. Volgens Schenk komt dat doordat mensen die ontslagen zijn, vaak als zzp'er voor zichzelf beginnen. Hij betwijfelt echter of al die architecten daar gelukkig mee zijn. 'Als ze de keuze hadden, zouden veel van hen zo weer beginnen bij een groter architectenbureau', denkt Schenk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden