Nieuws

Architect van bloedigste aanslag in Irak opgepakt na geheime operatie in buurland

Irak heeft in een geheime missie in een buurland de hoofdverdachte van een van de bloedigste aanslagen in Bagdad opgepakt. Bij die zelfmoordaanslag van IS in de Iraakse hoofdstad vielen in 2016 bijna driehonderd doden. Het is de tweede keer in een week dat Irak bij een operatie in het buitenland een IS-leider in handen weet te krijgen.

Ghazwan Alzawbaee wordt geblinddoekt in een militair vliegtuig afgevoerd. Beeld Yehia Rasool
Ghazwan Alzawbaee wordt geblinddoekt in een militair vliegtuig afgevoerd.Beeld Yehia Rasool

De Iraakse premier Mustafa al-Kadhimi zei niet in welk buurland Ghazwan Alzawbaee werd aangehouden. Mogelijk gaat het om Syrië. De woordvoerder van de bevelhebber van het leger noemde Alzawbaee een van de meest gezochte personen van het land. ‘Deze terrorist heeft veel criminele daden gepleegd tegen het Iraakse volk en het leger’, aldus woordvoerder Yehia Rasool op Twitter, bij foto’s van de gearresteerde IS-man.

Op de foto’s is te zien hoe de geblinddoekte Alzawbaee in een militair transportvliegtuig en bewaakt door zwaar bewapende gemaskerde leden van de inlichtingendienst Inis wordt overgebracht naar Irak.

‘Vijf jaar na de terreuraanslag slaagden onze dappere strijdkrachten erin om de terrorist Ghazwan Alzawbaee gevangen te nemen in een complexe inlichtingenoperatie in het buitenland’, twitterde premier Al-Kadhimi. Hij zei dat het een ‘nationale plicht’ was om terroristen zoals Alzawbaee voor het gerecht te brengen. Volgens de premier wordt de IS-strijder ook verdacht van bloedige aanslagen in andere steden.

Enorme vuurzee

De aanslag van 2016, in de wijk Karradah waar veel sjiieten wonen, werd door een zelfmoordterrorist gepleegd tijdens de ramadan. Ondanks veel controleposten van veiligheidstroepen slaagde de terrorist erin met een vrachtwagen vol explosieven de wijk binnen te rijden. Kort na middernacht, toen veel bewoners na het vasten nog op straat waren, werd de truck in een drukke winkelstraat tot ontploffing gebracht.

De enorme explosie veroorzaakte een brand in een winkelcentrum, waar de meeste slachtoffers vielen, onder wie veel jongeren. Zo’n 250 personen raakten gewond. IS claimde de aanslag in een verklaring. De Soennitische terreurgroep, die dagen eerder door het leger was verdreven uit de westelijke stad Fallujah, zei met opzet sjiitische bewoners te hebben getroffen die zij beschouwt als afvalligen.

Alzawbaee heeft na de Amerikaanse invasie van 2003 jarenlang vastgezeten. Hij werd gevangen gehouden omdat hij betrokken was bij aanslagen tegen het Amerikaanse leger. Alzawbaee behoorde toen tot de terreurgroep ‘Al Qaida in Irak’, die later opging in IS. Na de ineenstorting in 2017 van het kalifaat, dat IS drie jaar daarvoor had uitgeroepen in grote delen van Irak en Syrië, slaagde hij met succes erin uit handen van het leger te blijven.

De regering wilde dinsdag niet zeggen hoe de inlichtingendienst Inis erin was geslaagd Alzawbaee op te sporen en hoe de arrestatie precies verliep. Veel belangrijke IS-leiders zochten na de val van het kalifaat hun toevlucht tot het noordwesten van Syrië, in gebied dat nog altijd in handen is van rebellen. IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi kwam hier in 2019 om het leven bij een operatie van Amerikaanse Delta Force-commando’s.

Tweede arrestatie

De arrestatie is de tweede succesvolle operatie in korte tijd waarmee de Iraakse inlichtingendienst de aandacht trekt. Vorige week maakte Bagdad de arrestatie bekend van een belangrijke IS-functionaris, Sami Jasim al-Jaburi, op wiens hoofd de VS vijf miljoen dollar hadden gezet. Hij was een medewerker van Al-Baghdadi en een belangrijke financiële man van de terreurgroep.

Na zijn arrestatie lekte uit dat Al-Jaburi door Irak was opgespoord in het noordwesten van Syrië, waar hij zich schuil hield. Nadat hij over de grens met Turkije zou zijn gelokt, werd hij door de Turkse autoriteiten gearresteerd. Hij werd vervolgens overgedragen aan Inis-agenten en in een militair vliegtuig overgebracht naar Irak. Al-Jaburi is een van de hoogste IS-functionarissen die levend in handen is gevallen van de internationale coalitie die werd gevormd om IS te verslaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden