Archief: Vergoeding Puttens duo 1,8 miljoen

Het Gerechtshof in Leeuwarden heeft Herman du Bois en Wilco Viets vrijdag samen ruim 1,8 miljoen euro schadevergoeding toegekend voor hun onterechte veroordeling en detentie in de Puttense moordzaak.

Bij de uitspraak vertrokken Du Bois en Viets geen spier. Zenuwachtig waren ze niet, zei Anja, de echtgenote van Du Bois, voor het begin van de zitting. 'Het is eerder alsof je weet dat je een winnend lot hebt getrokken, maar nog niet weet of er een ton of een miljoen op zal vallen.' Het werd (bijna) een miljoen. Na afloop van de zitting werden wel traantjes gepinkt en brokken weggeslikt.

Du Bois moest duidelijk nog wennen aan het idee dat hij van veroordeelde verdachte in het proces over de moord op Christel Ambrosius in 1994 miljonair is geworden. 'Dat realiseer ik me nog nauwelijks. Het is ontzettend veel geld.' Advocaat Gert-Jan Knoops had het dubbele geëist. 'Maar zoveel had ik niet verwacht', zei Viets. 'Echt niet.'

Du Bois en Viets hebben zes jaar en acht maanden vastgezeten. De gebruikelijke dagvergoeding ligt tussen de 70 en 95 euro. In lijn daarmee had het OM ieder twee ton schadevergoeding geboden.

Knoops was tevreden. 'Het recht heeft gesproken', vond hij. 'Dit is een duidelijke erkenning van het hof dat justitie fout was.' Hij noemde de uitspraak een blamage voor het OM dat had ingezet op elk twee ton. Het OM weigerde na afloop commentaar. Overigens heeft het hof het Puttense tweetal naast de schadevergoeding ook ruim 96 duizend euro aan advocatenkosten toegekend.

Volgens het hof, dat de twee eerder dit jaar vrijsprak, doet twee ton schadevergoeding geen recht aan de door de verzoekers geleden immateriële schade. De twee mannen zijn beschuldigd van bijzonder ernstige feiten. Een smet waarvan ze mogelijk nooit geheel zullen zijn bevrijd, aldus het Hof.

Bovendien hebben de twee jarenlang geen normaal contact gehad met hun familie en kinderen. Dat maakt deze zaak zó bijzonder dat een ruimhartige schadevergoeding op zijn plaats is, aldus het Hof. Het rekende vijf keer het normbedrag. Du Bois en Viets hadden ieder 2,2 miljoen gevraagd.

De vrees voor 'Amerikaanse toestanden', is volgens Knoops niet terecht. 'Dit is een bijzondere zaak, juist omdat deze twee zolang vast hebben gezeten. Dat komt bijna nooit voor. Ik denk dat we daarom niet bang hoeven te zijn voor een precedentwerking.'

Knoops vindt wel dat de uitspraak van het Hof een duidelijk boodschap is voor politie en justitie. 'Justitie moet de koppen opnieuw bij elkaar steken om de zaak op te lossen. Dat had al veel eerder moeten gebeuren. Het blijft bizar dat de dader nog steeds niet is gevonden.'

Zolang dat niet is gebeurd, blijft ook voor de twee onterecht veroordeelden het boek nog open, aldus Du Bois. 'Er zijn nog steeds een hoop mensen die denken dat wij het wél hebben gedaan.' Het steekt Du Bois dat het OM nooit excuses heeft aangeboden voor de fouten die zijn gemaakt.

De voorzitter van het hof, Henk Poelman, wenste Du Bois en Viets wel veel succes. 'Ik hoop dat u steeds minder naar gisteren en steeds meer naar morgen zult kijken.' Dat maakte indruk op Viets. 'Dat vind ik bijna nog belangrijker dan het geld.' En nu? 'Het leven gaat gewoon door', aldus Du Bois. 'Maar eerst op vakantie.'

Herman Dubois (R) en Wilco Viets (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden