Archetypische voorlopers

Elk stijlicoon heeft zijn archetypische voorloper. Die van rapper A$AP Rocky liep al rond in 17de-eeuws Amsterdam.

Wieteke van Zeil
Rechts de laarzen van A$AP Rocky, links een uitsnede van 'Officieren en andere schutters van wijk VII in Amsterdam onder leiding van kapitein Roelof Bicker en luitenant Jan Michielsz Blaeuw' (1639) van Bartholomeus van der Helst. Beeld Michael Bezjian (Getty Images) en Rijksmuseum
Rechts de laarzen van A$AP Rocky, links een uitsnede van 'Officieren en andere schutters van wijk VII in Amsterdam onder leiding van kapitein Roelof Bicker en luitenant Jan Michielsz Blaeuw' (1639) van Bartholomeus van der Helst.Beeld Michael Bezjian (Getty Images) en Rijksmuseum

Hier is een interessant fenomeen: de invloed van hiphop op de wereld van de Serieuze Mode is nog nooit zo groot geweest als nu. En dat terwijl hiphop oorspronkelijk de uitvinding was van een weinig geziene en nog minder bemiddelde groep in de samenleving. Wat er kan gebeuren in een paar decennia. Ik vrees dan ook dat u de komende zomer in meer dan één aflevering hier een rapper tegen zult komen. In deze serie vergelijken we de manier waarop mensen hun identiteit via kleren uitdragen met die waarop de elite dat vroeger deed in portretten. Een schutter bijvoorbeeld, de bewakers van de stadswijken in Amsterdam, wat rond de tijd van kapitein Roelof Bicker hier (1639) al verworden was tot een erebaantje waarvoor je weinig militaire training nodig had - het ging goed met de economie, er waren weinig vijanden in zicht. Dat leidde tot siersperen, totaal overbodige sjaals, onpraktisch grote hoeden, uniformen met ingenieuze plooien waaraan kleermakers weken moeten hebben gewerkt, en dus deze heerlijke emmerlaarzen. Even statig als onhandig; drie druppels regen en je laars kan mee als bloemenvaas. Maar wat zou het. Het nut deed er evenmin toe als dat doet bij jonge rappers, die de nieuwste basketballschoenen dragen met sportshirts en -broeken die zo wijd zitten dat je er geen bal mee in een net zou kunnen krijgen: elk oorspronkelijk doel is uit het oog verloren. Dit zijn pauwenveren.

A$AP Rocky, een rapper met de bravado van een straatjongen en de muzikale reikwijdte van hiphop, die zo breed is als kenners weten dat die is: Rocky gooit gerust een couplet in een zachte, hoge falsettonen tussen zijn raps door zoals we dat ook uit vroege Lenny Kravitz-ballades kennen of flirt met Jimmy Hendrix' Purple Haze.

Dat is echte bravoure: met je hyperkapitalistische straathouding schijnbaar alle hiphopclichés inkleuren om dan met onverwachte wendingen in muziek of tekst de luisteraar van z'n stuk te brengen - Rocky, zijn naam waardig, toont zijn talent terloops en in schijnbewegingen.

Fashion Killa

Inmiddels is onze held hier topmodel voor Dior, wat niet gek is na een nummer als Fashion Killa (2013) waarin hij zich op een onweerstaanbaar ritme zo bekwaam toonde dat zelfs Isabel Marant en de 35-jarige Kroatische mode-ontwerper Damir Doma ge-namechecked worden. Dus als A$AP Rocky iets nieuws aantrekt, dan letten wij op.

Op het festival Coachella in Californië, dat hip is meer vanwege de mode dan vanwege de muziek (H&M maakt inmiddels een jaarlijkse Coachella-collectie) verscheen Rocky met zijn supermodelvriendin Chanel Iman, in korte broek met wijde laarzen. Hij dus, niet zij. Het zijn een soort Timberlands met rits, en die rits staat helemaal open. A$AP Rocky heeft wel vaker zijn veters niet dicht en rapt er zelfs over ('My Martin was a Maison, rocked Margiela with no laces' - chic refererend aan de Vlaamse ontwerper Martin Margiela, in het nummer Goldie) maar dit gaat verder dan de Run-D.M.C.-achtige veterloze sneaker. Dit zijn sierschoenen, type emmerlaars uit de Gouden Eeuw.

A$AP toont zich hier geen jongen van de straat waarmee zijn luisteraars zich kunnen identificeren, zoals de schutters op de schilderijen zich geen doorsneemilitair tonen. Dit zijn schoenen als zelfgecreëerd voetstuk waarmee je boven je gehoor uitstijgt. Praktische bezwaren - dat je er wijdbeens mee staat als Robert Smith van The Cure, loopt als een vrouw met een vies maandverband in en onmogelijk kunt springen bij een concert zonder jezelf of een ander te laten struikelen - zijn voor het gepeupel. Dit stel heeft het woest jaloersmakende mengsel van aantrekking en uitdaging dat Johnny Depp en Kate Moss ooit samen hadden, en zo verschijnen ze op een festival: als wandelend pronkstuk.

Rapper A$AP Rocky op het Coachella festival in Californië. Beeld getty
Rapper A$AP Rocky op het Coachella festival in Californië.Beeld getty
'Officieren en andere schutters van wijk VII in Amsterdam onder leiding van kapitein Roelof Bicker en luitenant Jan Michielsz Blaeuw' (1639) van Bartholomeus van der Helst. Beeld Rijksmuseum
'Officieren en andere schutters van wijk VII in Amsterdam onder leiding van kapitein Roelof Bicker en luitenant Jan Michielsz Blaeuw' (1639) van Bartholomeus van der Helst.Beeld Rijksmuseum
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden