Archetype

De wietplant, geestverruimend genotsflora voor de thuisgebruiker, wordt steeds vaker opgekweekt tot een wietboom. Met megaopbrengsten. The Day of the Triffids laat zien hoe dit kan aflopen...

DOOR CASPAR JANSSEN

In de categorie enge planten: wietbomen. In een kas in een achtertuin in Waddinxveen trof de politie vorige week vijf uitzonderlijk grote wietplanten aan. De planten waren wel 2,70 meter hoog en 1,60 meter breed en aan één plant werden meer dan 2.500 toppen geteld, meldde crimesite.nl met enig ontzag. De planten zijn in beslag genomen en vernietigd, naar de eigenaar is een onderzoek ingesteld. Niet duidelijk is of de man ook strafbaar is. De kweek van vijf wietplanten wordt in Nederland gedoogd, maar het in bezit hebben van meer dan 30 gram wiet is niet toegestaan.

Het is een bescheiden trend. In de afgelopen jaren werden her en der in Nederland al reusachtige wietplanten in beslag genomen. Sommige planten, die inmiddels bomen heten, groeiden zowat de kas uit, er zijn al bomen gesignaleerd van meer dan 4 meter hoog. De opbrengst van een wietboom is al gauw dertig keer zo groot als die van een gewone wietplant. De wiet van vijf bomen kan tienduizenden euro's opleveren. En dat, zullen thuiskwekers beweren, nog altijd binnen de grenzen van het gedoogbeleid.

Ook in de echt illegale hennepteelt schijnen de monsterplanten populair te zijn. Rond ogenschijnlijk onschuldige boerderijen in grote delen van het land spelen zich vreemde zaken af. Buiten het zicht van de overheid en de gemiddelde burger worden op grote schaal reusachtige plantaardige gedrochten gekweekt, die de volksgezondheid bedreigen bovendien.

Overdreven natuurlijk. Maar toch, in het boek The Day of the Triffids, de sciencefictionklassieker van John Wyndham uit 1951, begon het ook best onschuldig. Triffids zijn vleesetende, genetisch gemanipuleerde planten met een giftige angel, ze zijn agressief, kunnen lopen op hun wortels en verspreiden zich razendsnel over de wereld. Toch worden ze vanwege hun superieure olie wereldwijd gekweekt. En, eenmaal ontdaan van hun giftige angel, als huisdier gehouden of ingezet als nuttige kracht op boerderijen. Maar wanneer de wereld getroffen wordt door een meteoriet en iedereen blind raakt, keren The Triffids zich massaal tegen de weerloos geworden mensen.

The Day of the Triffids was een boek met voorspellende waarde, over de angst voor het manipuleren van voedselgewassen en planten. Het boek werd in 1962 verfilmd door Steve Sekely, maar meer indruk maakte de BBC-miniserie naar het boek uit 1981. Met effectieve beelden van blinde mensen die voor het oog van de televisiekijker recht in de tentakels van de plantaardige gedrochten liepen. De serie werd later vele keren opnieuw uitgezonden. Wereldwijd, ook in Nederland, werden hoorspelversies gemaakt voor de radio.

De angst voor planten die een eigen leven gaan leiden is actueler dan ooit. De makers van Fields of Gold (2002), een thriller over de mogelijke gevaren van genetisch gemanipuleerd voedsel, die in Engeland leidde tot een verhit debat over genetische manipulatie, lieten weten dat zij zich hadden laten inspireren door The Day of the Triffids. 'John Wyndham was de campagneleider tegen genetische manipulatie in de jaren vijftig', stelde een van hen.

Deze maand ontstond er in Nederland enige ophef toen er in Wageningen weer eens proefvelden met genetisch gemodificeerde gewassen werden vernield door actievoerders. Ook Greenpeace voert al jaren wereldwijd campagne tegen 'genetisch knip- en plakwerk'. Wetenschappers kunnen nog zo hard beargumenteren dat gentech juist kan bijdragen aan duurzame landbouw - en aan de oplossing van het voedselprobleem - tegen het beeld van losgeslagen, mensenetende triffids kunnen ze natuurlijk niet op. Denkend in de geest van John Wyndham is het dan ook een kwestie van tijd voordat de eerste wietbomen uit hun kassen breken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden