Archetype

Aan een leuke opmars bezig: de taser. Handzaam en niet dodelijk wapentje. Amerikaanse films hadden hem al. We wachten op een Nederlandse politiefilm.

Het is alweer drie jaar geleden dat hij voor het eerst door een Nederlands arrestatieteam werd gebruikt: de taser, beter bekend als stroomstootwapen. Nadat in een flat in Woerden urenlang vruchteloos was onderhandeld met een verwarde man die zichzelf met messen dreigde te steken, vuurde een politieagent zijn stroomstootwapen af. De door een schok van 50 duizend volt tijdelijk volledig verstijfde man kon worden overmeesterd en aan de crisisdienst overgedragen.


Als het aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten ligt, behoort het stroomstootwapen binnenkort tot de standaarduitrusting van agenten. Het wapen moet uitkomst bieden als korte wapenstok of pepperspray niet afdoende, maar gebruik van een vuurwapen niet gewenst is. Het letsel blijft beperkt tot twee wondjes, veroorzaakt door de pijltjes die in het lichaam worden geschoten.


De taser is niet onomstreden. Volgens Amnesty vielen in de Verenigde Staten al 500 slachtoffers door het gebruik van een stroomstootwapen. Niet waar, reageerde fabrikant Taser: 'Die slachtoffers hadden allemaal een slechte gezondheid of ze waren aan de drugs.' De taser gaf, kortom, hooguit het laatste zetje richting de dood.


Als het niet zo cynisch was, zou je om die reactie kunnen lachen. Net als om het krantenbericht, uit 2010, over de 87-jarige vrouw die haar woonplaats in de Amerikaanse staat Oklahoma aanklaagde omdat ze door de politie met een taser een schok kreeg toegediend. Ze lag in bed aan een zuurstofapparaat, en een kleinzoon van de vrouw belde het alarmnummer omdat hij vreesde dat zijn grootmoeder een einde aan haar leven wilde maken. Volgens de agent trok de vrouw een keukenmes, en diende hij daarom een schok toe.


Net een filmscène, toch? Uit de categorie slechte komedies? Daarin duiken wel vaker wapens op in 'lachwekkende' situaties. In Meet the Fockers uit 2004, met Ben Stiller, Dustin Hoffman en Robert de Niro, zit zelfs een scène van een minuut of vier die draait om de taser van een triggerhappy sheriff.


Zwaaiend met zijn wapenstok stapt hij uit zijn auto om vader (Hoffman) en zoon (Stiller) Focker te arresteren. Handboeien, dreigende taal, en voor je het weet richt hij zijn stroomstootwapen op een wegrennende Ben Stiller, die schokkend op de grond valt, kort daarop op zijn knieën komt, wéér schokken krijgt toegediend, terwijl de sheriff hem, als las hij een gebruiksaanwijzing voor, toevoegt: 'Remain calm. 50 thousand volts of electricity are now passing into your skeletal muscle tissue. Your nerval system has been incapacitated, but will regain motor functions momentarily.'


Zou fabrikant Taser hier aan sluikreclame hebben gedaan? Net als in Tomb Raider, SWAT4, My name is Earl, Collateral Damage, The hangover en al die andere Hollywoodfilms waarin naast Beretta's, Uzi's, Colts Mac-10's en ander wapentuig ook de taser veelvuldig wordt gehanteerd? En zouden ze het dan aandurven: een Advanced Taser M26 leveren aan een film waarin - echt gebeurd - een Aboriginal door negen Australische agenten wordt mishandeld, onder andere door hem dertien schokken met een stroomstootwapen te geven?


Het zou voeding geven aan het argument dat het risico op misbruik te groot is, dat agenten te snel naar het wapen zouden grijpen omdat het toch niet dodelijk is.


Intussen is de taser ook onder criminelen al zeer geliefd. Overvallers dwingen winkeliers ermee hun kluis te openen.


Volgende stap: er wordt in de Tweede Kamer gepleit voor particulier taserbezit. Dan hoeft immers geen dode meer te vallen als we uit zelfverdediging een dief slaan. De website van Taser International prijst een huis-tuin-en-keukenversie van het zelfverdedigingswapen (379 dollar) als volgt aan: 'Voorkomt conflicten, beschermt het leven, lost meningsverschillen op.'


Wanneer duikt de taser in een Nederlandse politiefilm op?


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden