Archeologen willen wel meer dan 'gewoon graven'

De ingezonden brieven van donderdag 25 februari.

Redactie
Enkele nieuwsgierige bezoekers wordt uitgelegd door een medewerker van De Nieuwe Kerk wat er moet gebeuren om de grafkelder in te komen. Beeld Marcel van den Bergh
Enkele nieuwsgierige bezoekers wordt uitgelegd door een medewerker van De Nieuwe Kerk wat er moet gebeuren om de grafkelder in te komen.Beeld Marcel van den Bergh

Red de Nieuwe Kerk in Delft

Het beeld van archeologie is dat archeologen willen graven. Dat klopt niet: archeologen willen behouden en alleen graven als het archeologisch bodemarchief vernietigd dreigt te worden. Dat is hier aan de orde: de PGD (Protestantse Gemeente Delft) wil voor een megalomaan bouwplan een 500 jaar oud grafveld vernietigen bij de Nieuwe Kerk in Delft (Ten eerste, 24 februari).

Volgens het Verdrag van Malta moet de verstoorder betalen. De PGD wil dat niet, was uitstekend op de hoogte van de consequenties en stelde hiervoor een marginaal bedrag beschikbaar. Archeologie Delft, de gemeentelijke archeologische dienst, vond dit bedrag volstrekt ontoereikend en heeft het plan van de PGD afgekeurd. De gemeente Delft ging echter akkoord met het plan van de PGD.

Bovendien is het plan bouwtechnisch uitermate riskant: de kerk staat op een labiele ondergrond, het gebouw drijft als het ware in de modder. Om een idee te geven: het gaat bij grafkelder om een oppervlakte van 550 m2 waarbij bijna 4.200 m3 grond moet worden verplaatst.

De oplossing is eenvoudig: de zuidelijke zijbeuk alsnog bouwen. De middeleeuwse fundering ligt er nog, het grafveld blijft intact en de kosten zijn beduidend lager.

Bram van den Band, Den Haag

Als lezer zijnde

Hoewel ik een blanke man ben van middelbare leeftijd die zich voortdurend boos zou maken, valt dat bij mij wel mee. Toch heb ik me één keer behoorlijk opgewonden toen NRC Handelsblad mijn favoriete columnist Max Pam de laan uitstuurde. Gelukkig keerde hij niet veel later terug bij de Volkskrant, die bij zijn keuze voor columnisten toch een wat gelukkigere hand heeft dan die andere kwaliteitskrant.

'Als lezer zijnde' hoop ik dan ook dat Max Pam nog jaren de kolommen zal sieren, waarbij ik overigens anders dan de sociale media geen antwoord verlang op de vraag of de columnist zijn lid nog geheven krijgt.

Ton van Rietbergen, Utrecht

Integreren? Liever niet

In het artikel over gemeenten en COA, wordt Marlou Schrover, hoogleraar migratiegeschiedenis, geciteerd (Ten eerste, 23 februari). Maar in tegenstelling tot wat Schrover stelt, werd het COA niet opgericht vanwege slechte ervaringen met kleinschalige opvang, maar om te voorkomen dat asielzoekers tijdens hun verblijf te veel integreerden en bij eventuele negatieve besluiten te veel steun uit de bevolking zouden krijgen.

Hoe ik dit weet? Toen eind jaren tachtig het COA van start ging, zocht men een directeur. Ik solliciteerde op die functie en kreeg bezoek van twee leden van de selectiecommissie. Ik was toentertijd lid van GroenLinks. Dat vond dat asielzoekers best al taalcursussen mochten volgen en werk verrichten.

Ik kreeg te horen dat als Andrée van Es, destijds fractievoorzitter, vond dat asielzoekers aan de slag mochten, ik als directeur toch zeker niet stiekem de GroenLinks-lijn zou blijven volgen. Dé reden achter de oprichting van het COA was controle over asielzoekers en verhinderen dat ze alvast een beetje integreren.

Ate Flapper, Winschoten

Marlou Schrover. Beeld
Marlou Schrover.Beeld

Meer natuur

Ik wil graag laten weten dat ik de columns van Caspar Janssen fantastisch vind. Zo'n verademing om te lezen hoe we in Nederland weer wat meer natuur in ons landschap zouden kunnen en moeten krijgen (hoewel dat vanwege 'de markt' natuurlijk maar mondjesmaat gebeurt). Met respect voor dieren, inclusief koeien en veldmuizen.

En tegen al dat eentonige groene raaigras, waar geen weidevogel in kan leven.

Om maar een paar dingen te noemen. Het lijkt me overigens reuze leuk, een standbeeld voor de veldmuis, 3 meter hoog, tussen die saaie weilanden.

Marga van der Schalie, Amsterdam

Sorry dames

Niet generaliseren, hoor ik mezelf de hele dag zeggen. Maar af en toe kan ik het zelf ook niet laten. Dus toen een vrouw zondagavond bij Wijhe de IJssel in reed omdat zij de navigatie volgde, moesten de dames in mijn directe omgeving het ontgelden. Omdat de veerpont aan de overkant lag, hilarisch! (Ten eerste, 22 februari) Maar toen mijn oog viel op een berichtje dat iemand in Brussel een tramtunnel was ingereden - omdat zijn gps had gezegd: links aanhouden - werd ik langzaam onrustig. En ja hoor, een man die zijn navigatie volgde en door was gereden in de hoop op een snelle uitgang. Met zijn Range Rover liep hij na anderhalve kilometer vast. Bij deze dus, dames mijn nederige excuus! Jullie zullen mij er niet meer over horen.

Martijn Jong, Den Haag

Portret van een kind

Kan de Volkskrant er geen gewoonte van maken ieder kwartaal de rubriek 'Dit ben ik, portret van een kind in zijn slaapkamer' aan Thijn de Graaff (5 jaar) te wijden?! (V, 24 februari). Uiteraard met telkens veertien andere vragen, waarbij ik razend benieuwd ben naar zijn gevatte en originele antwoorden. Wat een prachtige 'kerel', wat een aparte denker en wat een humor. Als je het leest, gaat de zon spontaan schijnen en dat is al heel wat in deze tijd.

Klasse Thijn!

Leen van der Lugt, IJmuiden

Nog een portret

Portret van een kind (Bas vijf weken)

Met wie woon je samen?

Behbeh

Hoe ziet jouw lievelingsdag eruit?

Snrsnrsner.

Wat wil je later worden?

Duhdahdah.

Hoe ziet je leven er over tien jaar uit?

Dadidadom.

Enzovoort enzovoort. Het eerste interview met een pasgeboren baby heeft de krant nu in ieder geval al. Wanneer stopt die onzin?

Ruud Gortzak, Bussum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden