NieuwsArcheologie

Archeologen vinden ‘het New York uit de bronstijd’ in Israël

Archeologen hebben de resten van een 5000 jaar oude stad gevonden in het noorden van Israël – de grootste en oudste die ooit in het gebied is ontdekt.

Redactie
Archeologen aan het werk in de grootste stad uit de bronstijd die ooit in Israël is gevonden.  Beeld AP
Archeologen aan het werk in de grootste stad uit de bronstijd die ooit in Israël is gevonden.Beeld AP

In het ‘New York van de bronstijd’, zoals archeologen van de Israëlische Antiquiteiten Autoriteiten (IAA) de stad omschrijven, zou tijdens de hoogtijdagen zo’n zesduizend inwoners hebben geteld.

Er is vier hectare aan huizen, publieke ruimten, straten en steegjes blootgelegd. Naar verwachting is daarmee slechts 10 procent van de stad opgegraven. En Ensur, zoals de plek is gedoopt, is kleiner dan steden uit dezelfde periode in Mesopotamië en Egypte, maar vele malen groter dan bekende plaatsen als Jericho.

De plek werd ontdekt bij wegwerkzaamheden, en ligt tussen Tel Aviv en Haifa in. De archeologen ontdekten dat de stad is gebouwd op de restanten van een nog oudere nederzetting, van 2000 jaar eerder.

Goed gepland

De stad was bovendien goed gepland, meldden archeologen. Er waren grote silo’s om voedsel op te slaan, en het nauwe netwerk van straten was bedekt met pleister en steen. ‘Zonder enige twijfel zal deze plek ons idee van het begin van de urbanisatie in Israël veranderen’, zeggen IAA-directeuren Dina Shalem en Yitzhak Paz in een verklaring.

Archeologen tussen de opgegraven restanten van de stad die En Ensur is gedoopt.  Beeld AP
Archeologen tussen de opgegraven restanten van de stad die En Ensur is gedoopt.Beeld AP

Er zijn zo’n vier miljoen fragmenten gevonden, waaronder van beeldjes van mensen en dieren, pottenscherven en verschillende soorten gereedschap. De inwoners hadden zich waarschijnlijk in het gebied gevestigd vanwege twee waterbronnen, vruchtbaar land en de nabijheid van handelsroutes. Vermoedelijk leefden zij van landbouw en handel.

Of En Ensur ooit wordt opengesteld voor het publiek is overigens de vraag. De opgraving zal vermoedelijk weer onder de grond verdwijnen, omdat op de locatie een verkeersknooppunt gepland staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden