Archeologen lijken eigen graf te graven

Vijf jaar lang zocht de Griekse archeologe Liana Souvaltzi in de Egyptische woestijn naar het graf van de legendarische koning Alexander de Grote (356-323 B.C.)....

NYT; REUTER

NYT, Reuter

CAIRO

Souvaltzi heeft weliswaar een graad in de archeologie van de universiteit van Athene, maar ze zegt meer te vertrouwen op 'haar innerlijk stem en haar intuïtie' dan op de conventionele historische opvattingen. Vorige week maakte ze bekend dat haar zoektocht, waarbij ze hulp had gekregen van mystieke krachten, onder andere in de vorm van slangen, succes had gehad. Voor de tweede keer overigens, in 1992 maakte ze al eens bekend het graf gevonden te hebben, op een andere plek bij de opgraving. Maar ditmaal is het raak, er is geen twijfel mogelijk, zegt ze.

Souvaltzi zegt plaquettes te hebben gevonden met een tekst van Ptolemaeus I, een veldheer van Alexander. Volgens Souvaltzi's echtgenoot, die haar zoektochten financierde en de teksten op de plaquettes vertaalde, valt eruit op te maken dat Ptolemaeus Alexander in deze oase begraven heeft. Ook de echtgenoot heeft niet veel op met de gevestigde wetenschap. Anders dan zijn vrouw, heeft hij nooit enige wetenschappelijke training gehad.

Een team van Griekse archeologen, dat de vindplaats maandag op verzoek van de Griekse regering bezocht, is echter niet overtuigd. Ze hebben het sterke vermoeden dat Souvaltzi en haar man er een paar honderd jaar naast zitten.

'Ze heeft tien minuten met ons gepraat, maar kon geen wetenschappelijke feiten aan ons voorleggen. Ze wilde geen discussie over de wetenschappelijke bewijzen waarop zij haar conclusie baseerde', aldus Giorgos Thomas, leider van het vierkoppige archeologisch team.

'De schriftstenen die wij hebben gezien stammen uit de Romeinse keizerlijke tijd, dus ná 30 voor Christus. Ze zeggen niets over Alexander', meent professor Yannis Tzedakis, directeur van de Griekse dienst voor Oudheidkunde. Volgens Tzedakis dateren de stenen tafels van een paar eeuwen na Alexander.

Hij stelt dat ze verwijzen naar een Egyptische plaatselijke bestuurder, een functie die in de tijd van Ptolemaeus nog niet bestond.

Ook een derde archeoloog van het toegesnelde team, Tsimbidou-Avlonitou, gelooft niets van een graftombe van Alexander in Siwa. 'De gebouwen zien eruit als van dezelfde tijd als de geschriften, allemaal van de Romeinse tijd', zei hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden