Archeologen gaan voor bouwvakkers

Bij grote bouwprojecten moet de opdrachtgever voortaan eerst verplicht zoeken naar archeologische resten in de bodem. Wie als bouwer van een nieuwbouwwijk, spoorlijn of kantoor bijvoorbeeld een Romeins schip in de grond aantreft, draait zelf op voor de kosten van het conserveren of het opgraven....

Van onze verslaggever Raoul du Pré

Dat is de kern van een wetsvoorstel waarmee staatssecretaris Medy van der Laan van Cultuur het archeologisch erfgoed beter wil beschermen. In de praktijk zullen vooral het rijk, provincies, gemeenten en bedrijven hiermee te maken krijgen, maar ook aan particulieren gaat de plicht niet voorbij. Van der Laan werkt nog aan een regeling om te voorkomen dat mensen daardoor voor 'excessieve kosten' moeten opdraaien.

Tot nu toe was in veel gevallen onduidelijk wie verantwoordelijk was voor het bewaren van onverwachte vondsten. Daardoor zijn volgens de staatssecretaris nogal eens voorwerpen verloren gegaan.

Van der Laan erkent dat het verplichte bodemonderzoek nieuwe bouwprojecten kan ophouden. Dat ziet zij evenwel liever dan de huidige situatie, waarin vaak pas gaandeweg de werkzaamheden vondsten worden gedaan. Als die belangrijk zijn, moet dan alsnog het werk worden stilgelegd.

Behalve het beter bewaren van het archeologisch erfgoed, wenst Van der Laan ook beter zicht te krijgen op wat er in de bodem ligt. Niet alles hoeft te worden opgegraven; soms kunnen objecten beter bewaard blijven in de grond. De vindplaats wordt dan wel vastgelegd voor het nageslacht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden