ArcelorMittal investeert toch in Luik, in ruil voor vertrekregeling

BRUSSEL - Staalgigant ArcelorMittal is bereid 138 miljoen euro te investeren in de staalfabriek van Luik, die met sluiten was bedreigd. De 'koude lijn' van het Waalse staalbedrijf is daarmee gered, maar de 'warme lijn' moet definitief dicht. In ruil voor de investering gaan de vakbonden akkoord met een vertrekregeling voor de achthonderd werknemers van de 'warme lijn'.

Het is de tweede keer in één week tijd dat de directie van ArcelorMittal overstag gaat. Op 30 november beloofde de staalreus om 180 miljoen euro te investeren in de staalindustrie van het Franse Florange, nadat de Franse regering had gedreigd om het bedrijvencomplex van Florange te nationaliseren.

Toch beschouwen de Luikse vakbonden het akkoord met ArcelorMittal niet als een overwinning. In het Franse Florange werd zowel de 'warme lijn' (de hoogovens) als de 'koude lijn' (bewerking van staalplaten) gered. In Luik moet de 'koude lijn' zelfstandig door, wat de overlevingskansen van het staalbedrijf op lange termijn verkleint.

De Luikse vakbonden probeerden lange tijd de sluiting van de 'warme lijn', die in oktober 2011 was aangekondigd, tegen te houden. Maar afgelopen september was ArcelorMittal het verzet van de vakbonden beu, en dreigde het plots om de gehele staalfabriek in Luik op te doeken. Daardoor stonden 2.800 banen op het spel.

Dankzij uitvoerige bemiddeling vanuit de politiek is dit scenario nu van de baan. De 'koude lijn' blijft behouden. De directie van ArcelorMittal maakte woensdag al 60 miljoen euro vrij. Van de 800 werknemers uit de 'warme lijn' kunnen er 314 met vervroegd pensioen, en kunnen er 86 aan de slag in het bedrijf dat de hoogovens zal saneren.

Kenners van de staalindustrie zijn positief over de investeringen, maar vrezen dat het einde van de Luikse staalindustrie toch weer een stap dichterbij is. Aangezien de Luikse 'koude lijn' voor zijn bevoorrading afhankelijk is van de 'warme lijnen' in andere steden, zal het bij verdere bezuinigingen als eerste worden getroffen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden