Arcadis koopt Malcolm Pirnie

Ingenieursbedrijf vergroot met overname zijn positie in de watermarkt...

Van onze verslaggeefster

Amsterdam Terwijl veel bedrijven met moeite het hoofd boven water kunnen houden in de crisis, heeft advies- en ingenieursbedrijf Arcadis de grootste overname aangekondigd die het bedrijf ooit heeft gedaan. Het wil voor ongeveer 154 miljoen euro zijn branchegenoot Malcolm Pirnie overnemen. Deze Amerikaanse adviesonderneming, met ruim zeventienhonderd medewerkers, is gespecialiseerd in drinkwater en afvalwaterzuivering. Arcadis is zelf al actief op het gebied van watermanagement en kustbescherming, en wil door deze overname een sterke positie op de wereldwijde watermarkt gaan innemen.

De aankoop resulteert in een gezamenlijke omzet op het gebied van water van zo’n 500 miljoen dollar (360 miljoen euro). Ook krijgen de bedrijven een betere positie bij de Amerikaanse federale overheid voor het binnenhalen van water- en milieuprojecten. Dat is gunstig met het oog op de stimuleringsmaatregelen die binnenkort van kracht worden in de Verenigde Staten. Er komt zo’n 125 miljard dollar ten goede van infrastructuur.

‘Daarop kunnen we inderdaad mooi inspelen’, zegt Harrie Noy, de bestuursvoorzitter van Arcadis. ‘Maar de hoofdreden voor de overname is dat we op de lange termijn groei verwachten in de watersector. Water wordt schaars. De beschikbaarheid van drinkwater en de zuivering van afvalwater worden daarom steeds belangrijker. Ik verwacht een groei van 5 à 10 procent en in ontwikkelingslanden nog wel meer. Water is de olie van de toekomst.’

Arcadis betaalt de overname voor een deel door de uitgifte van 5,74 miljoen aandelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden