Arbitragezaak tegen Rusland om Greenpeace-schip

Nederland is een zogenoemde arbitragezaak begonnen om het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en zijn bemanning vrij te krijgen. Als er binnen twee weken onvoldoende vooruitgang is geboekt, volgt een stap naar het Internationaal Zeerechttribunaal om schip en bemanning vrij te krijgen.

Redactie
null Beeld ap
Beeld ap

Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekend. In de procedure zoeken beide landen een arbiter (bijvoorbeeld een jurist of rechter). Die twee arbiters kiezen vervolgens een derde arbiter, waarna ze zich buigen over de zaak. De uitspraak is bindend.

De Russische ambassade is van de stap op de hoogte gesteld.
De Arctic Sunrise werd op 19 september door de Russen ten zuiden van Nova Zembla geënterd. Enkele dagen eerder was er actie gevoerd bij een boorplatform. De 30 bemanningsleden, onder wie twee Nederlanders, zijn in Moermansk aangeklaagd wegens piraterij. Daar staat volgens de Russische wet maximaal 15 jaar op.

Veiligheid
Volgens Greenpeace werd het schip in internationale wateren overmeesterd. De Russen stellen dat het gebeurde in een exclusieve economische zone waar zij verantwoordelijk zijn voor de veiligheid. De beste manier om hier naar oordeel van het ministerie tegen in te gaan is een arbitrageprocedure.

Het kabinet stelt dat het vooraf op de hoogte had moeten worden gesteld van de entering omdat het schip onder Nederlandse vlag vaart en 'bestrijdt de rechtmatigheid van het opbrengen van het schip en de bemanning', aldus Timmermans in een brief aan de Tweede Kamer.

Greenpeace blij met arbitragezaak
Greenpeace is blij met de stap van Nederland. 'We hopen dat andere landen het voorbeeld van Nederland zullen volgen', zei directeur Sylvia Borren van Greenpeace vandaag. 'Het moet duidelijk worden dat onze mensen geen piraten zijn.' Hoewel de actievoerders voorlopig nog niet vrijkomen, is de milieuorganisatie toch tevreden. 'Dit is het meeste wat Nederland kan doen', zei een woordvoerder. 'Dit is de stap waar we op zaten te wachten.'

Borren hoopt dat Rusland tot inkeer komt nu er een procedure is aangespannen. Eerder zei president Vladimir Poetin al dat de activisten geen piraten zijn.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden